Учора з офіційним візитом у Києві побував Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Під час переговорів з керівництвом нашої країни в першу чергу розглядалися питання поглиблення двосторонніх відносин. За підсумками зустрічі український і словацький прем’єр-міністри підписали договір про міжнародні промислові перевезення. Також було підписано План заходів словацько-українського співробітництва цього року у виконанні плану дій Україна—ЄС. Крім того, урядові делегації домовилися про імпорт української електроенергії у Словаччину.

Зустріч Голови Верховної Ради України Олександра Мороза з главою уряду Словаччини була запланована на вечір. Зокрема, передбачалося, що сторони обговорять необхідність активізації міжпарламентського співробітництва двох країн. Глава українського парламенту одержав запрошення приїхати в Словаччину в травні для участі в засіданні керівників парламентів країн—членів ЄС.

Як повідомив на спільній прес-конференції Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, Україна розраховує на підтримку Словаччини під час підписання нової угоди між Україною і Європейським союзом. Крім того, український прем’єр-міністр наголосив, що сьогоднішня зустріч переконала її учасників у необхідності інтенсивнішого співробітництва. Учасники зустрічі домовилися, що не пізніш як за три місяці відбудеться чергове засідання українсько-словацької міжурядової комісії. Серед актуальних питань український прем’єр назвав розвиток 5-го міжнародного транспортного коридору, співробітництво у «різних напрямках промисловості», питання гуманітарної сфери. Янукович висловив сподівання на успішне проведення року культури Словаччини в Україні в 2008 році.

Зі свого боку прем’єр-міністр Словаччини висловив готовність словацької сторони всіляко сприяти вступу України до ЄС. Він упевнений, що 2007 рік стане роком поглиблення співробітництва України і Словаччини. Роберт Фіцо акцентував зацікавленість у транспортуванні легкої каспійської нафти, у співробітництві в транспортній сфері. Прем’єр Словаччини наголосив, що звернувся до України з проханням про поновлення авіасполучення між Братиславою і Києвом. Він висловив упевненість, що вступ Словаччини до шенгенської зони не позначиться негативно на українсько-словацькому співробітництві.