Вирішили об’єднати зусилля

У суботу відбулося підписання договору про об’єднання опозиції між БЮТ і блоком «Наша Україна». Свої автографи під угодою поставили лідери двох сил —голова ради блоку «Наша Україна» Віктор Балога та Юлія Тимошенко.

Керівним органом об’єднаної опозиції буде координаційна рада, до складу якої входитиме по шість представників від кожного учасника об’єднаної опозиції. Крім цього, документ визначає принципи і програму діяльності учасників угоди і в статусі опозиції, і в разі формування парламентської більшості та коаліційного уряду.

На прес-конференції підписанти угоди не раз підкреслювали небезпеку «для державності». За словами Юлії Тимошенко, ці загрози сформувалися у соціальних питаннях і мають таке вагоме значення, що «опозиція має бути єдиною, опозиція має бути сильною і в парламенті, і поза парламентом».

У свою чергу, Віктор Балога зауважив, що у країні «є ознаки руйнування державності», серед яких він назвав «закон про Кабінет Міністрів, кадрові призначення, боротьба з «українством» і всім українським». Обидва лідери не приховували: мета об’єднання —дострокові парламентські вибори. А підставою, на думку Віктора Балоги, може стати рішення Конституційного Суду про нелегітимність уряду.

Того ж дня керівники парламентських фракцій об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко і В’ячеслав Кириленко направили листа Президентові України Віктору Ющенку. Цей лист, за словами Юлії Тимошенко, «зупинить рух Януковича до узурпації влади в Україні і знищення всього українського». У листі, стверджує лідер БЮТ, відзначається, що діяльність «так званої антикризової коаліції не підконтрольна ні суспільству, ні конституційним нормам».

Небезпечна межа поглиблення національного розколу

Тим часом координатор парламентської більшості Раїса Богатирьова вважає, що «ми знову підходимо до небезпечної межі національного розколу. Для цього штучно використовується парламент, де опозиція послідовно реалізує свій план розвитку. За цих умов Президенту України варто якомога скоріше зустрітися з лідерами парламентських фракцій».

Вона вважає, що нині в парламенті штучно створюється криза. На думку народного депутата, «опозиційні сили, до яких приєдналася пропрезидентська «Наша Україна», дестабілізують його роботу і мають очевидну мету — розвалити роботу найвищого законодавчого органу та уряду одночасно, щоб у такий спосіб спровокувати загальнонаціональну кризу. Завершенням такої кампанії мають стати дострокові парламентські вибори. Хоча, не виключає Раїса Богатирьова, це може спровокувати дострокові президентські вибори.

Координатор парламентської більшості запевнила, що антикризовики «точно готові до будь-яких дострокових виборів і ідейно, і фінансово».

Раїса Богатирьова відзначила також необхідність знайти компроміс з Президентом і щодо Закону «Про Кабінет Міністрів», і щодо Регламенту Верховної Ради, і щодо імперативного мандату для депутатів місцевих рад. Окрім того, лідер фракції Партії регіонів закликала колег — лідерів інших фракцій та главу держави обговорити кандидатури на посаду міністра закордонних справ та голови СБУ, поважаючи конституційне право Президента мати власну думку.

Водночас член політради Партії регіонів, керівник апарату Прем’єр-міністра Сергій Льовочкін назвав «провокацією, що межує з хамством» заяву глави секретаріату Президента Віктора Балоги про нібито здійснення урядом державного перевороту. Такі заяви, на його думку, свідчать про політичну безвідповідальність людей, які їх роблять. «Дострокові вибори, якщо вони і відбудуться, а я впевнений, що їх не буде, не дали б бажаного тим, хто їх прагне».

Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).