27 лютого цього року у Вінниці в обласному музично-драматичному театрі імені Садовського відбудуться урочисті збори з нагоди 75-ї річниці заснування області. А незадовго до того вінничанам представили нову стратегічну програму розвитку регіону до 2015 року. Керівники області закликали краян обєднати зусилля, щоб зробити неможливе можливим, досягти європейських стандартів життя.

Голова Вінницької облдержадміністрації Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ:

Ми прагнемо зробити неможливе реальним...

Минуле у три чверті століття справа рук наших роботящих дідів і батьків, а сучасне і майбутнє за нами. Так висловився на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації керівник регіону, представляючи її учасникам нову програму стратегічного розвитку краю до 2015 року. Вінничани поставили перед собою амбітну мету забезпечити такий рівень життя, як у Європі. «У нас нема ілюзій щодо миттєвого перетворення краю на рай земний, зауважив голова адміністрації, але без правила «нема нічого неможливого», багато не досягнеш. Ось ми й прагнемо неможливе зробити можливим. Дещо нам уже вдалося».

Козирі вінничан

Політична стабільність. Суспільні потрясіння останніх років, на думку голови облдержадміністрації, не затягнули область у вир політичних інтриг і домовленостей. «Історія про Лебедя, Рака і Щуку не для нас, каже співрозмовник. На тлі суспільно-політичного спокою маємо чудовий шанс набрати оберти для економічного зростання».

Плюси в економіці. Упродовж двох останніх років досягнуто зростання промислового виробництва на рівні шести відсотків, це майже стільки, як у середньому в державі. Найвища динаміка у галузі виробництва будматеріалів — 60 відсотків. Вінниччина будує житла більше, ніж мільйонний Харків. За цим показником випереджає такі промислові центри, як Запоріжжя і Луганськ. Протягом двох останніх років регіон залишається у пятірці лідерів за темпами вкладення інвестування підприємств. Іноземний капітал працює найбільше в харчовій та переробній галузі. Продукцію світового зразка виготовляють на Вінницькому ТОВ «Аграна-Фрут», де здійснюють переробку овочів і фруктів; Тульчинському й Іллінецькому маслосирзаводах; українській горілчаній компанії «Nemіroff». Область, де домінують названі галузі, з честю вийшла з «війни карамельок», мясо-молочної кризи, повязаних з обмеженням експорту нашої продукції. Те саме можна сказати про лікеро-горілчані підприємства. Допомогла нова маркетингова стратегія та реконструкція окремих підприємств.

Бідних стало менше, але люди хочуть жити краще

Рівень бідності на Вінниччині на сім відсотків нижчий від середньодержавного показника (він знизився протягом двох останніх років з 29 до 20 відсотків). Цьому сприяло, зокрема, зростання зарплати (у 1,9 разу), пенсій (у 1,4 разу). Вклади населення в банківських установах зросли у 2,75 разу.

У 2005 році в області створено майже 37 тисяч нових робочих місць, у 2006-му — 38 тисяч. Вінниччина за цим показником у трійці лідерів у державі.

Невикористані резерви

Один із них, на думку голови облдержадміністрації, це спроба долучитися до координації розбудови і будівництва міжнародних транспортних коридорів. Три з них може пролягати територією області. Перший: БерлінКраківЛьвівВінницяКиїв з виходом на Москву. Другий: ГданськВаршаваЛьвівВінницяУманьОдеса. Третій: (ЄвропаАзія) ЛісабонТрієстЛюблянаБудапештУжгородЛьвівВінницяУманьКіровоградДніпропетровськДонецькЛуганськРосіяКитай.

Крім того, додав О. Домбровський, ми працюємо над ще одним міжнародним транзитним проектом. Він може поєднати східний Чорноморський коридор СтамбулПловдивБухарестЯси з автотрасою ВінницяКиїв і виходом на Росію.

Співрозмовник називає такі інвестиційні проекти просто фантастичними. Тому низка підприємств веде підготовку до участі в міжнародних тендерах щодо будівництва міжнародних транспортних коридорів.

Голова Вінницькоїобласної ради Григорій ЗАБОЛОТНИЙ:

Три технологічні пояси стануть каталізаторами розвитку територіальних громад

Досвідченому господарнику, доктору сільськогосподарських наук Григорію Заболотному належить ідея докорінної зміни структури виробництва. В її основу покладено запровадження моделі трьох технологічних поясів, що стануть каталізаторами розвитку територіальних громад.

Сільськогосподарський регіон чекає багато проблем після вступу нашої країни до СОТ, наголошує Г. Заболотний. Наші ринки, без сумніву, будуть перенасичені сільгоспвиробами. Я не певен, що вони матимуть кращу якість, ніж вітчизняні, зазначає співрозмовник, зате ціна на них буде нижча. Як бути в такій ситуації? Ми не маємо наміру зменшувати обсяги виробництва сільгосппродукції. Треба вирощувати і виробляти те, на що є попит, і у нас, і за кордоном. Та разом з тим збільшувати випуск продукції інших галузей, щоб вона домінувала у загальній структурі виробництва...

Зміна структури виробництва передбачає будівництво низки нових підприємств. Але не в обласному центрі. Всі вони зявляться у районах і селах області. У першому поясі (в радіусі 30 кілометрів від Вінниці) передбачено будівництво двох потужних цегельних заводів, один з яких зведуть у райцентрі Літин. А в селищі Вороновиця Вінницького району виросте два термінали з виробництва етанолу. У цьому поясі працюватиме й завод, на якому виготовлятимуть біодизель.

У другому поясі (радіус 80—90 кілометрів від обласного центру) зосередять ще більше промислових підприємств. Тут буде завод із складання комбайнів та склозавод, деревообробні комбінати, швейні фабрики. Такі підприємства дадуть можливість зайняти роботою молодь, як то кажуть, за місцем проживання. За їх участю буде створена необхідна інфраструктура.

До третього поясу (140—160 кілометрів від Вінниці) належать віддалені аграрні райони. На їх території розвиватимуть сировинну зону. Триває робота над розробкою сучасних інноваційно-інвестиційних проектів із залученням вітчизняних і зарубіжних коштів. Прикладом може служити потужне підприємство з переробки сої, збудоване в Гайсині за участю іноземного інвестора. Відновлять «забуті» нині підприємства.

Поява у глибинці промислового виробництва «оживить» територіальні громади тим, що водночас розвиватиметься їхня інфраструктура. Не можна буде далі жити без надійних доріг, якісної сфери послуг тощо. Не кажучи вже про те, що люди матимуть роботу. Тобто все те, від чого знову усміхнуться вінницькі села.

Коротка довідка

На карті України область зявилася 27 лютого 1932 року. Рішення з приводу її утворення було прийнято на позачерговій ІV сесії ВУ ЦВК. Нова адміністративно-територіальна одиниця обєднала в своєму складі 69 районів і два міста сучасних Вінницької, Житомирської, Хмельницької, Черкаської областей та невизнаної Придністровської Молдовської Республіки. У 37-му частина районів відійшла до новоутворених Житомирської та Камянець-Подільської областей. А в 54-му Монастирищенський район передано до складу Черкаської області. Нині на Вінниччині налічується 27 районів, 17 міст, 30 селищ міського типу та 1467 сіл. У них проживає трохи більш як 1,7 мільйона мешканців. Територію області (26,5 тисячі квадратних кілометрів) інколи порівнюють з територією Молдови. З цією сусідньою державою Вінниччину розділяє 200 кілометрів кордону, що проходить по Дністру. Сусідами вінничан також є Київська, Житомирська, Одеська, Хмельницька, Черкаська та Чернівецька області.

Як святкуватиметься ювілей

Загалом свято триватиме упродовж усього нинішнього року, повідомив начальник обласного управління культури Анатолій Левицький. Крім згаданих урочистих зборів і традиційних концертів, виставок і творчих звітів районів, заплановано проведення зустрічі ровесників області з представниками обласної влади. Для відзначення людей, які зробили найбільший внесок у розвиток регіону, на сесії облради розроблено й затверджено спеціальну почесну відзнаку. Її проект у давньословянському стилі із вкрапленням коштовностей з дорогоцінних металів запропонувала художниця Лариса Хіміч.

Влітку у селах Сокілець та Печора, розташованих на березі Південного Бугу, пройде міжнародний фестиваль етнічної музики «Шешори-2007». А наприкінці лютого Вінниця стане місцем проведення ще одного мистецького свята шостого форуму молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя» за участю міжнародних виконавців. У свою чергу, творчі колективи Вінниччини презентуватимуть свій край за межами держави, зокрема, в Росії, Польщі, Німеччині, Австрії та Італії. Встановлення памятника Тарасу Шевченку, яке також планували приурочити до річниці краю, за словами А. Левицького, перенесено на 2008 рік.