З нагоди Дня захисника Вітчизни Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, віце-прем’єр Дмитро Табачник та міністр оборони України Анатолій Гриценко поклали квіти та вінки до могили Невідомого солдата.

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович поздоровив з Днем захисника Вітчизни військовослужбовців, призовників і резервістів Збройних сил, а також ветеранів: «23 лютого — це день, коли український народ ушановує захисників Вітчизни і віддає данину світлої пам’яті тим із них, кого вже немає з нами».

Ставлення до цього свята в його офіційній інтерпретації в українців неоднозначне. За даними соціологів, менш як половина наших громадян його визнає, ще третина вважає це свято просто днем чоловіків. А міністр оборони України Анатолій Гриценко впевнений, що в нашій країні потрібно зберегти традицію святкування 23 лютого Дня захисника Вітчизни.

«Я вважаю, що цю традицію треба зберегти. Я не бачу потреби, щоб сьогодні штучно відмовлятися від такого свята», — заявив учора міністр оборони Анатолій Гриценко. Він зазначив, що День захисника Вітчизни — це свято не тільки для «людей у погонах», а й для всіх, хто має стосунок до розв’язання проблем оборони і безпеки української держави.

Не всі розділяють точку зору міністра. Так, у Львові низка представників націонал-патріотичних сил запропонували перенести День захисника Батьківщини на 14 жовтня. Цього дня у країні відзначається День українського козацтва, декотрі націоналістичні організації святкують річницю створення Української повстанської армії.

І все-таки вчора багато хто поздоровляв захисників, дарував їм символічні подарунки. А Міноборони презентувало чергову «Білу книгу». Це публічний звіт оборонного відомства, який щорічно видають і презентують саме 23 лютого.

У документі є розділ, присвячений підсумкам розвитку ЗСУ в 2006 році, окремі розділи присвячено Повітряним силам, підготовці військ, удосконаленню системи управління ЗСУ, їхньої структури, чисельності, оснащення. Також висвітлено кадрові питання, питання міжнародного співробітництва, миротворчої діяльності і контролю над озброєнням; соціальні гарантії військових. Також є зведення про керівний склад Міноборони і Генштабу.

«Білу книгу» видано українською й англійською мовами, а з наступного тижня електронну версію документа буде розміщено на офіційному веб-порталі Міноборони. Це дасть змогу українцям і світовому товариству дізнатися про процеси, що відбуваються в українській армії.

До речі, через два дні в Україну прибудуть експерти з Пентагона, які докладно пояснять усі аспекти можливого розміщення американської системи ПРО у Польщі та Чехії. За словами Анатолія Гриценка, цю інформацію буде доведено до Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ, представників апарату Ради національної безпеки й оборони та секретаріату Президента для того, щоб в Україні було розуміння цього питання. Висловлюючи своє ставлення до цієї актуальної проблеми, Гриценко підкреслив, що головне тут — усвідомити, для яких цілей розміщуватимуть американські ПРО в Польщі та Чехії.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.