Ранкове засідання 23 лютого

Пленарне засідання розпочалося із привітань із Днем захисника Вітчизни. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк також привітав із днем народження Президента України Віктора Ющенка. А як подарунок до свята — депутати ухвалили постанову Верховної Ради про соціальний захист ветеранів війни.

Із інформацією про основні тенденції здійснення правосуддя, причини кризових явищ у вітчизняному судочинстві та засади реформування судової системи виступив голова Верховного Суду Василь Онопенко. Він заявив, що сьогодні в нашій державі у сфері правосуддя склалася кризова ситуація. За словами В. Онопенка, суд за нинішніх соціально-економічних умов фактично позбавляється можливості функціонувати як незалежна гілка влади.

Багато хто вважає причиною цього недобросовісність суддів, зауважив Голова Верховного Суду, але це лише один із глибинних чинників кризових процесів у судовій владі. В. Онопенко наголосив: негаразди правосуддя — це не лише проблеми судів і суддів, а й усієї правової ситуації у державі. Серед основних нинішніх проблем правосуддя він, зокрема, назвав, штучну політизацію судової сфери, залежність судів від інших органів влади у матеріально-технічному забезпеченні, затягнення судового процесу, який може тривати декілька років. Про недосконалість судової системи, й зокрема касаційного розгляду, свідчить і той факт, що на розгляді у Верховному Суді України нині перебуває більш як 40 тисяч цивільних справ. Не витримує жодної критики, за словами В. Онопенка, і бюджетне фінансування правосуддя. Для розв’язання цих та багатьох інших проблем Голова Верховного Суду вважає необхідним продовження судової реформи, зокрема, вдосконалення системи апеляційних та адміністративних судів, виведення державної судової адміністрації зі складу виконавчих органів влади і надання їй спеціального статусу. Водночас, вважає В. Онопенко, попри всі недоліки та негаразди є всі передумови для створення справедливого і незалежного суду.

Із попереднім звітом тимчасової спеціальної комісії для вивчення питань аналізу стану дотримання Конституції та законів України у нормотворчій та правозастосовчій діяльності державних органів, посадових осіб, інших суб’єктів владних повноважень виступив голова цієї ТСК Василь Хара (фракція Партії регіонів). За його словами, ТСК дійшла висновку, що низка правових актів, у тому числі й укази Президента України, було прийнято з порушенням законодавства і Конституції та з перевищенням повноважень. В. Хара заявив, що викликають зауваження понад 80 актів глави держави. Водночас політичні опоненти регіоналів звинуватили доповідача, що його висновки — односторонні та політично заангажовані.

А найбільшу зацікавленість серед депутатського корпусу та журналістів викликала інформація міністра внутрішніх справ України Василя Цушка (на знімку за трибуною) трищодо ситуації у МВС. Головний міліціонер країни вперше публічно звітував після свого призначення на цю посаду. Він розпочав свій виступ із заяви: структура МВС досить розбалансована і деморалізована, а реальна картина справ не відповідає звітам попереднього керівництва міністерства. В. Цушко, зокрема, розкритикував твердження про збільшення кількості розкриття злочинів та падіння рівня злочинності у державі. За словами В. Цушка, за статистикою, кількість злочинів справді зменшилася. Але це відбулося через зміни у законодавстві, зокрема, щодо фіксації дорожніх пригод, крадіжок. А, приміром, за хабарництво було притягнуто до кримінальної відповідальності лише за дрібні хабарі.

Багато запитань, заявив міністр, викликає і фінансово-господарська діяльність МВС. У березні має бути завершено ревізію КРУ, однак вже попередні висновки свідчать про значні фінансові зловживання у міністерстві. За словами міністра, методи розкрадання державних коштів у МВС були різні. До прикладу, було приватизовано пульти державної охорони, продано будівлю у центрі столиці, де розміщувалися підрозділи міністерства. Або було продано земельну ділянку інвестору для начебто будівництва житла для міліціонерів, але керівником цієї досі нікому не відомої будівельної фірми виявився... студент, котрий мешкає у гуртожитку.

У своєму виступі Василь Цушко також наголосив, що нове керівництво МВС вважає за обов’язок ліквідувати незаконне прослуховування із використанням спецзасобів та відповідні спецпідрозділи, які діяли всупереч закону.

Однак під час запитань до міністра народні депутати закидали йому подеколи безпідставну критику своїх попередників та поголовне звільнення у міліцейських лавах, політичну заангажованість. На це В. Цушко відповів: «Я не можу працювати з такими людьми, з крадіями».

Опозиція також закидала міністру, що 90 відсотків його доповіді було присвячено роботі попередників, а не власне сучасним планам роботи міністерства та пошукам подолання злочинності у державі.

За підсумками обговорення депутати вирішили опублікувати звіт міністра внутрішніх справ у «Голосі України».

На початку засідання головуючий оголосив про входження новообраного депутата Бориса Білаша до складу фракції Партії регіонів та антикризової коаліції.

Оскільки парламент не працюватиме у пленарному режимі наступні два тижні, опозиціонери заявили про намір зняти блокаду електрощитової Верховної Ради після завершення пленарного засідання. А лідер фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко в інтерв’ю журналістам повідомив, що 24 лютого дві політичні сили — «Наша Україна» та БЮТ — мають намір підписати угоду про спільну опозиційну діяльність. За словами депутата, з однією стратегічною метою — проведення позачергових парламентських виборів.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.