У переддень весняно-польових робіт уряд затвердив порядок використання нинішнього року коштів, передбачених у держбюджеті для підтримки виробництва продукції рослинництва. Відповідною постановою визначено, що компенсації буде розподілено серед сільгосппідприємств на підставі даних про площі, на яким зійшли озимі та ярові.

Передбачається: за кожний гектар посівів озимої пшениці, тритикале і жита аграрники додатково одержать 100 гривень. За 1 га ячменю — 55 грн., ріпаку — 50 грн. На ярові і тритикале також збираються виділити 100 грн. за гектар, на горох — 80 грн., сою не нижче першої репродукції — 80 грн., сою не нижче третьої репродукції — 50 грн., гречку — 80 грн., просо — 80 грн., ріпак — 50 грн., рис — 220 грн.

Найбільші компенсації держава обіцяє платити за льон-довгунець і коноплі. За кожний гектар — 640 грн. Головним розпорядником бюджетних коштів призначено Мінагрополітики.

Напередодні посівної Кабмін також вирішив скасувати квоти на вивезення за кордон фуражного зерна. Передбачається, тепер попит на нього у експортерів істотно зросте. Ті сільгосппідприємства, що ще не реалізували фураж, зможуть вигідно його продати і, отже, залучити додаткові фінансові ресурси на проведення посівної. Водночас уряд зберіг квоти на продаж за кордон продовольчої пшениці. Як зазначив аграрний віце-прем’єр Віктор Слаута, спричинено це побоюваннями за майбутній врожай. Перші місяці зими переважала плюсова температура, і нинішні сильні морози можуть негативно позначитися на ослаблених озимих.