Навіть морози, які нагрянули до нас, не змогли остудити політичних пристрастей. Сесійний тиждень розпочався, як і прогнозував «Голос України», протистоянням у сесійній залі опозиції і коаліції. Представники антикризової коаліції оточили трибуну, щоб не дати можливості заблокувати її опозиціонерам.

Останні наполягали на негайному розгляді законопроектів, що стосуються встановлення верхньої межі тарифів на житлово-комунальні послуги та підвищення мінімальної заробітної плати й пенсії. Однак ці законопроекти так і не включили до порядку денного. У відповідь опозиція захопила електрощитову й відключила енергопостачання сесійної зали. Щоправда, наступного дня вдалося підключити систему аварійного енергоживлення, і парламент продовжив плановий розгляд законопроектів.

Заручниками протистояння стали кандидатури на посади міністра закордонних справ Володимир Огризко та голови Служби безпеки Віктор Король, внесені на розгляд парламенту Президентом країни. Коаліція, яка не висловила претендентам серйозних зауважень, за них не проголосувала, отож обидва не набрали необхідної кількості голосів.

У свою чергу Кабінет Міністрів вирішив перехопити ініціативу у Президента і в опозиції. Прем’єр-міністр Віктор Янукович доручив роз’яснити громадянам, що уряд виконає постанову парламенту і за підсумками роботи в першому кварталі перегляне соціальні стандарти й підвищить мінімальні зарплати та пенсії. Крім того, планується законодавчо уніфікувати тарифи на житлово-комунальні послуги, щоб не було розбіжностей в їх оплаті. Віктор Янукович пообіцяв: весна таки настане, але не така, на яку дехто сподівається.

Водночас частина політиків і оглядачів уголос заговорила про ймовірність дострокових парламентських виборів. Хоча, звертають вони увагу, сьогодні відсутні правові підстави для розпуску парламенту.

Наступні два тижні народні обранці працюватимуть у комітетах і округах. А тому не виключено, що минулий тиждень був своєрідною розминкою для головних політичних гравців.