Вечірнє засідання 22 лютого

Майже одностайно (399 — «за») депутати ухвалили заяву Верховної Ради «Про започаткування переговорів між Україною та ЄС щодо укладання нового базового договору». У заяві, зокрема, йдеться про рівноправну співпрацю з ЄС: наша держава бере зобов’язання і надалі забезпечувати адаптацію вітчизняного законодавства до європейських стандартів, поглиблювати парламентську співпрацю. А з боку європейського співтовариства, наголошується в заяві, у новому договорі повинна бути констатація відкритості ЄС до членства в ньому України. Верховна Рада пропонує укладати новий договір відповідно до наявної практики з боку ЄС стосовно країн Східної Європи, наших сусідів, котрі вже є членами ЄС, і чітко визначити в договорі терміни та етапність входження України до ЄС аж до набуття нашою державою повноправного членства у співтоваристві.

Без протистояння в майже темній сесійній залі було проголосовано і низку проектів законів у першому читанні та в цілому, зокрема, закон про Державний реєстр виборців, про призначення позачергових місцевих виборів, зміни до Цивільного кодексу України стосовно управління акціонерними товариствами, постанову Верховної Ради про відзначення на державному рівні 200-ї річниці кримських курортів і навіть подолано президентське вето на закон про планування і забудову територій.

А перед тим голова парламентського комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Олександр Єфремов повідомив про рішення комітету стосовно захоплення народними депутатами із фракції БЮТ парламентської електрощитової, внаслідок чого було знеструмлено сесійну залу та електронну систему голосування «Рада»: осудити поведінку парламентаріїв, які вчинили дії, що не відповідають статусу народного депутата і порушують закон про статус народного депутата і Регламент Верховної Ради. Комітет рекомендував керівництву парламенту звернутися до правоохоронних органів з вимогою дати правову оцінку діям депутатів, а керівникам фракцій БЮТ і «НУ» розглянути на засіданні фракцій дії своїх колег, котрі порушили законодавство.

Натомість нашоукраїнець Ярослав Кендзьор заявив: народні депутати є господарями приміщення парламенту, то як господарі можуть «захопити» власний дім? На думку депутата, ефективним рішенням було б ліквідувати першопричину протестних кроків народних обранців — зрештою, прийняти закони, як того вимагає частина парламентаріїв. У відповідь О. Єфремов наголосив: за законом і Регламентом депутати не мають права перешкоджати роботі Верховної Ради.

Перепало «на горіхи» і комендатурі та охороні будівлі парламенту. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк навіть запропонував, щоб надалі уникнути таких акцій «воїнів світла», підпорядкувати Управління державної охорони Верховній Раді або прийняти рішення про створення спеціального підрозділу з охорони парламенту, підпорядкованого йому ж.

Проте цю інформацію було лише взято до відома, й опісля події в парламенті розвивалися за незмінним сценарієм: опозиціонери продовжували блокувати електрощитову, регіонали — трибуну в сесійній залі, а головуючий перейшов до розгляду запланованих питань.