Сьогодні виповнюється 85 літ Григорієві Івановичу Вартанову заслуженому журналістові України, проесорові, доктору історичних наук, одному з корифеїв вітчизняної журналістики. Людині, що присвятила свою діяльність і життя країні, якої є громадянином і яку вважає своєю Батьківщиною, а мову рідною.

Григорій Іванович, як істинний журналіст, має смак до промовистої деталі. Бо іноді одна така деталь свідчить про долю і вдачу людини більше, ніж ціла книжка. Приміром, можна дуже довго розповідати про те, як і чому вірменин Вартанов став українцем. А можна це описати й дуже коротко, однією маленькою деталлю, яку часом згадує сам Вартанов.

Під час війни молодий вірменин-артилерист зустрів під Ніжином дівчину. Було це надвечір, і в сутінках він добре бачив чудові коси, викладені віночком. А йому хотілося бачити її лице. Він кілька разів запалював сірника нібито, щоб прикурити. А насправді щоб розгледіти дівчину. А потім пішов воювати далі, дійшов до Берліна й повернувся на Чернігівщину, в рідне село тієї дівчини. Більше ніде в світі його ніхто й не чекав (батька, армійського політпрацівника, репресували перед війною). Вартанов став кореспондентом «Деснянської правди». Купив чеського велосипеда й мотався на ньому по трьох районах.

У цій деталі він весь з його нестримним бажанням розгледіти приховану таємницю, з його відданістю землі, яка стала новою батьківщиною.

От що таке одна деталь. А все решта офіціоз: звання й титули, книжки й посібники, учні та вихованці.

Він і досі друкується, досі при ділі! Викладає в Обєднаному Інституті Міністерства оборони України, у Міжнародному інституті лінгвістики і права, співпрацює з Інститутом журналістики та іншими вузами, входить до редколегії «Арагацу» — газети національної вірменської меншини в Україні.

До речі, у Григорія Івановича подвійне свято. Власний ювілей і Вардананк. У ці дні вірмени вшановують память про битву при Аварайрі 451 року. Свято зветься Вардананк на честь героїв-Варданідів. А дух Варданідів живе у прізвищі Вартанова.

Бажаємо колезі-ювіляру доброго здоровя та нових звершень!