Усе почалося зі слова. Зокрема, зі статті столичної газети «2000» під назвою «Влада Полтавської області відроджує каральну психіатрію і змушує співробітників МВС «обробляти неблагонадійних». До речі, один із її авторів — колишній депутат облради і колишній голова Карлівської райдержадміністрації Володимир Слєпцов. Матеріал, як по команді, передрукували кілька місцевих видань, включаючи обласну газету «Зоря Полтавщини», засновником якої є й... облдержадміністрація.

У публікації стверджувалося, що з подачі керівника апарату Полтавської ОДА Сергія Солов’я з’явилася доповідна записка голові облдержадміністрації Валерію Асадчеву з переліком кількох десятків «затятих скаржників», які, мовляв, не дають спокійно спати місцевим і столичним чиновникам. На цю сумнозвісну записку мали б, нібито, відреагувати, мовляв, і медики та правоохоронці. Якщо людина весь час скаржиться, то треба «придивитися», чи нормальна вона і в яких стосунках із законом. Враховуючи хистке становище самого Валерія Асадчева, який давно в «чорних списках» Кабміну, публікація стала справжньою «козирною картою» в руках місцевих опонентів.

Деякий час в облдержадміністрації наївно мовчали, чекаючи, що скандал «розсмокчеться». Зрештою, з’явилося досить мляве повідомлення облдержадміністрації, в якому стверджується, що «оприлюднення названої публікації свідчить про... свободу слова в області». І далі: «З метою перевірки оприлюдненої в пресі інформації про відродження «каральної психіатрії» та примушування співробітників МВС до «обробки неблагонадійних» облдержадміністрація офіційно звернулася до керівників обласної прокуратури, УСБУ та УМВС України в області з проханням повідомити про конкретні факти такого «відродження» та «примушування». Після отримання відповідей буде оприлюднено офіційну позицію ОДА на вказану публікацію. Зі свого боку, заявляємо, що ніхто з керівництва облдержадміністрації таких дій не вчиняв. Однак інформація вже не могла вплинути на розвиток подій. І не лише тому, що десятки людей дізналися про «фігурування» власних прізвищ у сумнозвісному «списку громадян». Учасники засідання постійної комісії облради з питань забезпечення законності й правопорядку вирішили звернутися до Президента, Кабміну, Уповноваженого з прав людини при Верховній Раді та обласної прокуратури, щоб ті дали правову оцінку діям керівництва ОДА. Коли матеріал готувався до друку, відбулася прес-конференція В. Асадчева. Він провини не визнає, бо, мовляв, жодна людина не скаржилася на «утиски». За його словами: це перевірили й правоохоронні органи.

...Чим усе скінчиться, сказати важко. В неофіційних розмовах навіть чиновники облдержадміністрації не приховують, що головна мета скандалу — «переформатування» виконавчого органу «з урахуванням місцевих реалій». Нині в найвищому керівництві облдержадміністрації немає представників від двох найбільших фракцій облради — БЮТу та Партії регіонів.

Полтава.