Михайло Сембрат обїхав півсвіту на козі

Що то за дивний засіб пересування? Коза сьогодні й справді екзотика як і бербениця, зозулька, горн, рубль, бугай, най, свиріль. Це давні українські інструменти, які зустрінеш хіба що в фольклорних гуртах. А був же час, у кожнім селі, на кожнім весіллі чи вечорницях звучали їх голоси. Принаймні на Лемківщині, то це вже точно, каже лемок Михайло Сембрат. За 70 літ життя він і не пригадує, щоб розлучався зі своєю козою-басом. І якби не вона, то стільки б світу не побачив.

Торік мені мали дати заслуженого, треба було поїхати у відділ нагород, але не мав часу, каже Михайло Сембрат. Звідки в мене час? За рік зайнятий не менше як в ста концертах!

Змолоду довелося попрацювати не менше за професійного артиста, вічно кидали «на підтримку» то «Радості», то «Юності», то «Веселки», як ті десь за кордоном презентували українську радянську самодіяльну культуру. Ну а про рідненьку «Горлицю» (народний ансамбль), яку сам родив у 60-х у парі з дунаївчанином Сашею Ситником в колишньому камянець-подільському педінституті, вже й не кажу.

Моя кізонька «попаслася» в 29 країнах. Коли у Франції виступав з «Подільським колосом», всі газети вийшли з портретом нашої «пари». В Африці просили залишитися назовсім! А які дівчата увивалися навколо! Недавно дочка Іра побувала в Єгипті. Хвалиться: «Тату, була в раю». А я ж побував у пяти раях, та кращого раю за рідну землю і її музику не знаю. Немає нічого чарівнішого за свято вівчарів, яких виряджають на полонину. Як справжній лемок, щороку беру в ньому участь. От доживемо до грудня, запрошу вас на свій ювілейний концерт, який обовязково має бути в Будинку культури.

Михайло Сембрат аж двічі зі своїм інструментом перетинав екватор. І щоразу брав участь у святі Нептуна. Коли в ролі старшого морського чорта доводилося без страховки стрибати у хвилі океану, в голові була одна думка: де пристроїти свою козу, щоб вона не пірнула на дно? Бо як же без неї?!

Глибше коріння ліпше насіння

Прізвище Сембрат поширене у лемків, промовисте і запашне. Воно однокореневе, кажуть дослідники, з російським діалектним (чи білоруським) сябер сусід, приятель, брат. Прізвище носили митрополити Йосиф і Сильвестр Сембратовичі, є Сембрати науковці, журналісти, митці. А от «коза»-музикант, схоже, один.

У родині Михайлового батька було сім братів. Народився наш артист у Польщі. Може, і не знала б Україна ні його кози, ні його самого, якби не операція «Вісла».

Ото як Сталін визначив долю українських лемків у Польщі, то й стала вся родина емігрантами. Сембратам наказали оселитися в Ізюмському районі на Слобожанщині, недалеко від Харкова. Потім вони переїхали в Західну Україну. Знайшли вільні помешкання в Бучацькому районі. З тих хат вигнали поляків...

Потім йому, гнаному радянською владою, доводилося служити їй, трудитися на різних фестивалях, присвячених то «воззєднанню» України з Росією, то Західної України зі Східною, і оту всю помпезу терпів, беріг своє мистецтво. Є мистецтво, є лемківська музика є і народ! Так навчали його батьки.

Зрештою, Сембрат дочекався часу, коли зявилися й інші свята Козацької слави. І Михайло першим переможно підніс угору шаблю на могилі Ганжі в Пиляві: мого народу не здолати!

Сімдесятилітня дитина

Михайло згадує: у його родині майже побожно ставилися до музики. Грав батько на корнеті, чудово музикував брат. Боготворили й вишиванки, створені руками матері та сестер. У Сембрата є дві сестри, в Калуші та Бучачі. А головне жива мама, якій уже 96. Живе сама, горда, як справжня лемкиня, тож і не хоче переїздити до дітей. Доки вона жива, Михайло, дарма, що немале життя позаду, досі відчуває себе дитиною. Каже, що Бог дав якось так легко, наче граючись, прожити.

А насправді його життя неабияка праця. Між «вічним» учасником художньої самодіяльності та артистом-професіоналом одна лише різниця: останній на зарплаті, а перший практично завжди старається за добре слово, часом якусь грамоту дадуть. Тих грамот у Сембрата цілий «дипломат».

Сьогодні у Сембрата гості: приїхали кіношники знімати «Тараса Бульбу». Його в масовку завше запрошують. Колись знімався в Камянці з Малявіною, Євстигнєєвим, Мордюковою.

Хто уколів боїться за кордон не їздить

Танцюристом кожен може стати, а для артиста потрібен типаж. Це як для спортсмена друге дихання. Я ж спортсмен. Усе життя бігав і досі іноді виходжу на крос. Мої дистанції довгі: «трійка», «пятірка». Я завжди відстоював, крім культурної слави, ще й спортивну всіх закладів, де вчився чи працював.

Михайло Сембрат викладав у Подільському державному аграрно-технічному університеті, а нині старший лаборант кафедри фізвиховання, бо навіть на пенсії не здатен розлучитися зі своїм уподобанням, з усіма поколіннями танцюристів, з гуртом «Байда», що виступав не раз на сцені палацу «Україна», чим приносить неабияку славу своєму закладу.

Одна лиш біда в моїй біографії мандрівника-музики: перед закордонним турне доводилося щеплення робити. Шість уколів під лопатку це вам не жарти!..

На знімку: Сембрат у Пиляві з шаблюкою (фото з архіву героя).