Мрія споживача здійснилася: мясо та продукти з нього подешевшали. Чому?

Дочекалися: на київських базарах за кілограм сала правлять 5 грн., до 17 грн. за кіло подешевшало мясо. Сільські дядьки й тітки, котрі вирощують свиней і бичків на продаж, кажуть, що молодняк уже не братимуть: невигідно. Про неодмінні наслідки такого рішення годі говорити...

Що сталося на ринку мяса? Збільшилася кількість виробників, зросла пропозиція, споживач нарешті править бал? Натомість фахівці заговорили про кризу. Голова Спілки птахівників України Олександр Бакуменко на прес-конференції заявив, що її спричинило збільшення ввезення дешевої імпортної сировини на мясокомбінати, які відмовляються брати продукцію власних виробників. Він твердить, що сировина завозиться за давальницькими схемами переважно через вільні економічні зони (ВЕЗ) і залишається в Україні. Щось дуже знайоме: памятаєте, екс-премєр Тимошенко свого часу намагалася «наказати» цінам на мясо знизитися, запровадивши саме такі схеми...

Що підтверджують дані, оприлюднені Спілкою птахівників: 2005-го імпорт мяса становив 50,4 тис. т, у четвертому кварталі 2006-го — 95 тис. т. Торік через ВЕЗ його завезли 121,6 тис. т. За задекларованої митної вартості імпортованого мяса та мясопродуктів у 3,523 тис. грн. на тонну Спілка птахівників оцінює втрати бюджету в 900 млн. грн. За Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» ВЕЗ не мають пільг в оподаткуванні імпортних товарів. Тож для офіційного імпорту мяса без сплати ввізного мита є два основні шляхи за давальницькими контрактами та ввезення товарів з країн СНД, які не обкладаються ввізним митом. За повідомленням Олександра Бакуменка, нині застосовують переважно давальницький імпорт.

Та повернімося до дешевого сала і мяса й у великій кількості. З одного боку, це мрія споживача в будь-якій країні. Бо, як вважає один мій знайомець, байдуже, з якої країни свиня, головне, щоб її мясо було на столі. Втім, не треба забувати й про безплатний сир у мишоловці. Хто про нього памятає, той, дбаючи про власну продовольчу безпеку, захищає вітчизняне аграрне виробництво, надаючи державні дотації. Навіть незважаючи на те, що СОТ це не схвалює. Тож у цій ситуації дуже важливо знайти золоту середину: й споживача задовольнити, і внутрішній ринок не зруйнувати, змусити його конкурувати, створивши для цього відповідні умови.

Нашим мясокомбінатам вигідніше брати імпортну сировину, ніж вітчизняну. Що це означає? Варіантів може бути кілька: мясо завезли, бо виробництво в країні-імпортері обходиться так дешево, що його вигідніше переробити й продати в Україні; сировина контрабандна; тарифні ставки занижені для якоїсь конкретної особи. Є й ще одна немаловажна обставина: свого часу Україна доправила до Росії контрабандне мясо з Австралії та Польщі. Як наслідок жорсткіші умови для нашого експорту. Тому багато українського мяса та продуктів з нього залишилися на внутрішньому ринку. А також зявилися товари з давальницької сировини, що посилило конкуренцію, результатом якої стало зниження цін. У будь-якому разі маємо результат: споживача задовольнили, а що буде з вітчизняним виробником побачимо невдовзі.

Утім, не лише з ним, а й зі споживачем: коли власний виробник піде з ринку, то високі ціни не забаряться імпортери правитимуть бал, який забажають. Адже український дрібнотоварний аграрій з його двома бичками й трьома коровами не зможе конкурувати з тими, хто виробляє мясо за промисловими технологіями. І не тільки мясо, а й молоко та продукти з нього. Як це було в СРСР з його тваринницькими комплексами, що ми їх успішно знищили. Навіщо?

І насамкінець. Один із знавців нашої економіки порадив не перейматися проблемою. Мовляв, це ненадовго: когось на шкоду собі змусили отак поторгувати щоб згодом збитки компенсувати. Як, приміром, на виборах. Насправді?