Зараз трибуну Верховної Ради заблоковано парламентською більшістю. Весь світ розуміє, коли до протестних заходів у парламенті вдається опозиція. Зрозуміло, що в такий спосіб відстоюються її права. Коли парламентську трибуну блокує правляча більшість, коли парламентську трибуну по суті блокує уряд, це означає, що всі розмови про стабільність у країні, про уряд професіоналів, про спокій і затишок не більше, ніж неправда.

Шановні виборці, ви повинні знати, що трибуна блокується із двох простих причин. Уряд і правляча коаліція за вказівкою уряду блокують трибуну для того, щоб, по-перше, не допустити ухвалення постанови, внесеної фракцією «Наша Україна», про визнання роботи уряду у сфері надання житлово-комунальних послуг незадовільною. Правляча коаліція блокує всі конструктивні пропозиції, які містяться у нашому проекті постанови. У ній ми наполягаємо на визначенні норм рентабельності, визначенні рівня адміністративних витрат у формуванні тарифів, наполягаємо на введенні єдиної методики формування тарифів. Тим самим правляча коаліція і уряд демонструють своє бажання перекласти всю відповідальність за підвищення житлово-комунальних тарифів на місцеву владу. Ми вважаємо, що такий підхід не витримує жодної критики.

Правляча більшість блокує зараз трибуну, щоб не допустити звіту уряду з цього питання, який ми пропонуємо на 1 квітня цього року.

Вона блокує також трибуну, щоб не допустити ухвалення норм, які передбачені нашою постановою, про підвищення мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму. Бо тарифи піднято в чотири рази, а реальна зарплата і пенсія зменшені.

Крім того, правляча коаліція і уряд блокують трибуну, щоб не допустити ухвалення закону, який вноситься іншою фракцією демократичної опозиції, БЮТ, з тим щоб також обмежити підняття житлово-комунальних тарифів.

Правляча коаліція і уряд зараз блокують трибуну і не дають розглянути питання про збільшення мінімальних зарплат і пенсій, яке вчора як невідкладне внесено Президентом України Віктором Ющенком. Це реакція на заяви Премєр-міністра про те, що економіка нібито зростає, але при цьому уряд не має жодних ресурсів, щоб підвищити зарплати і пенсії простим людям. Саме проти цих питань сьогодні виступає правляча коаліція.

Ми вважаємо, що без розгляду цих питань будь-яка нормальна робота парламенту тепер неможлива. Ми наполягаємо, щоб ці питання були внесені до порядку денного. Крім того, якщо цього не буде зроблено, то блокування трибуни більшістю, яка не хоче допустити ухвалення цих законопроектів, буде замінено блокуванням трибуни опозицією, яка добється ухвалення законів і постанов про зменшення тарифів на житлово-комунальні послуги та президентського законопроекту про збільшення мінімальної заробітної плати та пенсії.

Шановні виборці, необхідно, щоб ви знали, що натомість правляча більшість вносить свої законопроекти, які по суті знову обмежують зарплатні виплати. Наприклад, цього тижня на порядку денному більшістю внесено два законопроекти — 2655 та 2655-1. Вони привязують мінімальну погодинну заробітну плату до мінімальної місячної заробітної плати. При цьому фактично українському народові пропонується узаконити те, що погодинна зарплата кожного співвітчизника сягатиме не більш як 2 гривні 27 копійок. Такі законопроекти готові до прийняття урядом і кризовою коаліцією вже тепер. А законопроекти, які пропонують підвищити мінімальну заробітну плату та пенсію, вона відкидає.

Фракція «Наша Україна» заявляє, що без внесення сьогодні на порядок денний постанови «Про подолання негативних наслідків підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги» подальша робота Верховної Ради України в нормальному сесійному режимі буде неможливою. Фракція «Наша Україна» також наполягає на внесенні до порядку денного сьогодні президентського законопроекту про збільшення мінімальних заробітних плат та пенсій. Підвищення тарифів, до яких призвела діяльність уряду Януковича, повинне бути скасоване. А зарплати і пенсії простим людям збільшено. Це наша принципова позиція.