Донецька міська рада розкрила змову працівників прокуратури і судів

Депутати Донецької міськради вимагають провести розслідування протестів прокуратури проти рішення про надання російській мові статусу регіональної. Нагадаємо, що таке рішення міськради визнано незаконним і в районному, і в апеляційному судах. Водночас обласна рада суд із «мовного» питання виграла в апеляційній інстанції. Депутати міської ради заявляють про начебто «змову» судів і прокуратури відповідне звернення прийняте на сесії в середу. Звернення адресоване парламентському комітету з питань правосуддя, Генеральному прокурору та Вищій раді юстиції. Міські обранці попросили «провести розслідування за вказаними обставинами, в яких простежується явна змова між прокуратурою і судами, спрямована проти прав і свобод мешканців міста Донецька».

Ще одне депутатське звернення відправлено на адресу Президента та Премєр-міністра України, а також колегам із Тернопільської та Львівської областей. «Депутати Донецької міської ради вважають абсурдом називати російську мову мовою меншості і будуть домагатися надання російській мові статусу другої державної, належного по праву, йдеться в документі, за який сесія проголосувала одностайно. Немаловажно згадати той факт, що саме російський народ врятував світ від фашизму, зламавши йому хребет ціною величезних жертв у Великій Вітчизняній війні. А тим часом територія Західної України (Львівська, Тернопільська та Івано-Франківська області) стала оплотом гітлерівських посібників із ОУН-УПА. Ці герої відкрито співробітничали з німецькими окупантами, заплямували себе розправами над мирними мешканцями, стріляли в спини радянських воїнів, справжніх визволителів України».

Водночас донеччани нагадали, що область є одним із лідерів у надходженні платежів до бюджету. Через це, вважають депутати, «Донецьк, як місто-донор, як творець промислово-економічного потенціалу країни, як густонаселений обласний центр, має право вимагати поважного ставлення до своєї системи цінностей, своєї культури і традицій, до рідної мови з боку інших, і в першу чергу західних регіонів».

Тексти звернень готувалися заздалегідь і, вочевидь, без урахування рішення, яке виніс напередодні Апеляційний суд на користь обласної ради. В цьому процесі прокуратура виступала від імені держави в особі Кабінету Міністрів. А сам уряд в апеляційній інстанції зняв претензії до рішення облради. А тому рішення суду нижчої ланки було скасоване, а справу закрито. Який резон після цього ламати списи міській раді обласного центру, залишається загадкою. До того ж тональність звернень дисонує із намаганнями донецьких чиновників зміцнити стосунки із представниками західних регіонів України. Зясування, хто кого годує і хто на чийому боці воював, не здаються дружніми.