Перший і єдиний в країні Музей ліцензій нещодавно відкрився в столиці до 15-річчя Державного департаменту правової охорони інтелектуальної власності.

На початковому етапі заснування музею фактично колекції не існувало. Базою для формування експозиції став особистий архів радника директора Державного підприємства «Український інститут промислової власності» Володимира Лало. Його матеріали стосуються охорони промислової власності у 70—90-ті роки минулого сторіччя. До народження музею причетні й державні установи, зокрема, Центральний державний архів вищих органів влади та Державний архів Києва.

У репрезентованій колекції, яка налічує близько тисячі матеріалів, можна ознайомитись із зразками винаходів майстрів доби Київської Русі, першими марками типографів та видавництв, патентами, виданими на імя Олега Скрипки. Експонати музею розповідають і про самих винахідників, життєвий і творчий шлях яких повязаний з Україною. Яскравим доповненням стали рекламні плакати кінця XІX—XX століть, присвячені темі винахідництва та відомим торговельним маркам тих часів. Найдорожчим раритетом є люлька з вирізьбленим на ній імям майстра.

На презентації відомі особистості подарували десяток нових документів, серед яких Цивільне право Західноукраїнської Народної Республіки, видане українською мовою у Відні 1919 року.

Експозиція ілюструє діяльність Держдепартаменту, його співпрацю з Всесвітньою організацією інтелектуальної власності.

У рамках відкриття музею презентували книжку заслуженого винахідника України Леоніда Аріста «Дерзновенный мир изобретений», в якій він розповідає про багатогранну тему винахідництва.