Футбол. Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі. 21 лютого.

«Барселона» (Іспанія) — «Ліверпуль» (Англія). 1:2. Барселона. «Камп Ноу». 95 000 глядачів. Голи: Деку, 14 — Белламі, 43, Ріісе, 73.

«Порту» (Португалія) — «Челсі» (Англія). 1:1. Порту. «Драгао». 50 216 глядачів. Голи: Мейрелеш, 12 — Шевченко, 16.

«Рома» (Італія) — «Ліон» (Франція). 0:0. Рим. «Стадіо Олімпіко». 50 000 глядачів.

«Інтер» (Італія) — «Валенсія» (Іспанія). 2:2. Мілан. «Джузеппе Меацца». 22 608 глядачів. Голи: Камб’яссо, 29, Майсон, 76 — Вілья, 64, Сильва, 86.

«Ліверпуль» здобув чудову перемогу над клубним чемпіоном Європи, здолавши «Барселону» з рахунком 2:1 і перервавши безпрограшну серію каталонців на «Камп Ноу», що складалася з 13 матчів.

Героєм зустрічі став Йон-Арне Ріісе, на рахунку якого переможний м’яч, забитий на 73-й хвилині з передачі Крейга Белламі. Сам валлійський форвард у першій половині зустрічі відновив рівновагу. Отож переможець Ліги чемпіонів 2005 року зробив вагому заявку на вихід до чвертьфіналу, тоді як перед «Барсою» тепер — украй складне завдання.

«Порту» і «Челсі» зберігають шанси на вихід до наступного етапу, після того як їхній перший матч завершився нічиєю — 1:1. Два роки тому Жозе Моуріньйо залишив посаду тренера «Порту», привівши тоді клуб до перемоги в найпрестижнішому клубному турнірі на континенті. Відтоді «дракони» не виходили до чвертьфіналу Ліги.

М’яч, забитий в дебюті зустрічі Раулем Мейрелешем, змусив уболівальників повірити, що сумну традицію останніх років буде порушено. Однак уже через чотири хвилини Андрій Шевченко врятував «Челсі» від поразки: забивши ефектний м’яч ударом низом у дальній кут, він відновив рівновагу. Взагалі Андрій багато працював, показав себе прекрасним командним гравцем. Це відзначив Моуріньйо, високо оцінивши гру підопічного.

Протягом усього ігрового часу на полі відбувався яскравий атакуючий футбол. І все-таки лондонці мають певну перевагу, бо тепер вони зіграють з португальцями вдома.

«Валенсія» двічі відігравалася в матчі на полі суперника. І повернулася додому з перспективним результатом.

У римській зустрічі, де було «море» жовтих карток (одинадцять!), котрі показав англієць Майкл Райлі, і зовсім обмаль гострих моментів, перемога не дісталася жодній команді. Отже, тренерам «Роми» і «Ліона» доведеться добряче подумати, яким робом 6 березня на стадіоні «Жерлан» їхнім підопічним показати змістовніший футбол.

Про вирішальний м’яч і непристойні жести

Європейський футбольний союз почав розслідування інцидентів, які відбулися під час першого матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА між «Ліллем» і «Манчестер Юнайтед».

УЄФА оголосила про те, що почне розбиратися з можливими порушеннями господарями правил безпеки на стадіоні. Крім того, буде розглянуто неадекватну поведінку вболівальників обох клубів. Справу обговорюватимуть під час чергового засідання контрольно-дисциплінарної інстанції УЄФА 22 березня.

Було підтверджено, що одразу після цієї зустрічі «Лілль» подав протест, стверджуючи, що рефері матчу з «Манчестер Юнайтед» нідерландець Ерік Брамхар не зреагував на порушення правил в епізоді, коли Райан Гіггз забив переможний м’яч у ворота господарів. Рішення з цього питання прийматимуть сьогодні.

УЄФА також розгляне справу про непристойний жест півоборонця «Баварії», нідерландця Марка ван Боммеля, котрий забив м’яча у ворота «Реала» в мадридському матчі. А потім ще й показав трибунам дещо.

На знімку: Андрій Шевченко у матчі з «Порту».

Фото АФП.