У сьогоднішніх святкуваннях Дня захисника Вітчизни візьме участь 148 чоловік батальйону почесної варти Новоросійсько-Київського орденоносного полку Президента України. Дуже навантаженою психологічно та морально вважає службу в полку його командир, полковник Ігор Плахута. Річ у тім, що тут готують солдатів, які представляють нашу країну на міжнародному рівні та завжди перебувають під прицілом теле- і фотокамер: у складі батальйону почесної варти вони супроводжують найвищих посадовців країни під час усіх урочистих заходів, свят та візитів керівників іноземних держав.

Незадовго до свята елітний полк, формування якого розпочалося 2000 року, провів день відчинених дверей.

«Рівняйсь! Струнко!» У батальйоні почесної варти всі солдати, як на підбір — за віком, зростом, комплекцією та ідеально синхронними рухами. Незважаючи на те, що полк називається президентським, востаннє його відвідував, будучи главою держави, ще Леонід Кучма. В елітному полку тепер служить 1500 осіб, з яких 105 — жінки: переважно медики, діловоди, зв`язківці.

Кожна область країни представляє 20—25 призовників для президентського полку. Є спеціальні критерії, за якими відбирають молодих людей, що після муштри можуть зайняти місце в батальйоні почесної варти. Основні з них: високий зріст (від 182 до 190 сантиметрів), ідеальний стан здоров`я, соціальна адаптація, повна сім`я, відсутність татуювань. Останнє, до слова, досить важливо, адже коли високопосадовець захоче на подяку потиснути військовослужбовцеві руку, там не повинно бути витатуюваних павуків чи черепів.

Стройова підготовка — одна з найсильніших сторін батальйону почесної варти. Крім того, солдатів полку вчать етикету, правилам поведінки, адже щомісяця вони мають близько 30 урочистих заходів найвищого рівня і повинні вміти гідно поводитись. Дехто після строкової служби залишається на контракт, інші, яких більшість, непогано влаштовуються у приватних та державних структурах.

Батальйон почесної варти має фактично декоративні функції, адже на випадок форс-мажорних обставин є протидиверсійний резерв.

Стосовно умов проживання, то казарми в полку досить комфортні, а харчування, кажуть, таке само, як і в усій українській армії. Як виняток, для військових цього полку є спеціальні норми харчів, які видаються перед виконанням почесного завдання. У такі дні солдатів додатково підгодовують цукром, сиром, м`ясом, молоком та кефіром.

Віктор, який родом з Тернопільщини, вважає, що йому пощастило — потрапити на службу саме до цієї військової частини. Сьогодні у складі батальйону почесної варти він бере участь у подіях найвищого державного рівня і розказує, що стройова підготовка — найскладніше, з чим зіткнувся тут. Незважаючи на це, Віктор зізнався, що продовжувати службу на контракті по закінченні терміну не збирається...

Київ.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.