Ранкове засідання 22 лютого

Після нічної варти (опозиція — забарикадувавшись під електрощитовою, а коаліціянти — чергуючи на підступах до парламентської трибуни) опоненти знову були налаштовані по-бойовому.

Рівно о 10-й ранку почала працювати система для голосування «Рада» і у сесійній залі з’явилося світло. Щоправда, за словами головуючого, Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка, не тому, що звільнили щитову ті, хто її захопив, а оскільки «було вжито інших заходів» — задіяно резервні системи енергозабезпечення. Головуючий надав слово для виступу, щоб «висловити наболіле за ніч», представникам усіх фракцій. Депутати не стримувалися в своїх виступах і емоціях.

Олександр Голуб (КПУ) заявив, що пропрезидентські політичні сили діють «за сценарієм, написаним за межами України» і хочуть створити штучну кризу. За словами депутата, цих політиків цікавлять не тарифи і проблеми людей, а саме влада. Події у Верховній Раді парламентарій-комуніст назвав «спробою державного перевороту». І нагадав про ініціативу КПУ скасувати посаду Президента в державі.

А Олександр Турчинов (БЮТ) звернувся до антикризової коаліції з вимогою негайно проголосувати за законопроекти про зниження тарифів у житлово-комунальній сфері, домовленостей щодо цього було досягнуто на погоджувальній раді, і запропоновані Президентом зміни до держбюджету про зростання мінімальних зарплат і пенсій. І доки ці рішення прийнято не буде, Верховна Рада не зможе нормально працювати, заявив депутат. І пообіцяв найближчим часом «реалізувати ефективнішу систему», яка змусить парламент ефективно приймати закони.

Михайло Чечетов (Партія регіонів) заявив про «початок реалізації сценарію розвалу держави» і назвав дії опозиціонерів «антипарламентськими», а самих депутатів-протестувальників — «звичайними хуліганами і бандитами». За його словами, робоча група вже підготувала узгоджений варіант рішення про житлово-комунальні тарифи, а підвищити зарплати і пенсії вже пообіцяв уряд.

Ярослав Мендусь (СПУ) звинуватив опозицію у «звичайному хуліганстві». Бо, за його словами, захоплення технічного приміщення парламенту немає нічого спільного з опозиційною діяльністю. На його думку, висновки стосовно депутатів, котрі блокують електрощитову, має зробити Регламентний комітет.

У свою чергу В’ячеслав Коваль («Наша Україна») закликав антикризовиків працювати передусім над виконанням своїх передвиборних програм задля захисту інтересів людей. І наголосив, що на сьогодні немає важливіших питань, аніж розібратися з комунальними тарифами та підвищити зарплати та пенсії.

Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк нагадав, що остання погоджувальна рада не приймала жодного рішення стосовно законопроектів про комунальні тарифи, а лише вирішила створити робочу групу для доопрацювання відповідних законів. Він також повідомив, що в порядку денному стоїть один із законопроектів на цю тему: в авторстві регіонала Ярослава Сухого про ціни і ціноутворення в комунальній сфері. Законопроект опозиції, зауважив головуючий, також стояв у порядку денному і його вже розглядали, але цей документ не знайшов підтримки в сесійній залі. А що стосується змін до держ-бюджету, зауважив А. Мартинюк, то вже відомі заяви урядовців про наміри підвищити мінімальні зарплати та пенсії з 1 квітня. До того ж, за словами А. Мартинюка, є домовленість, що наступного пленарного тижня Кабінет Міністрів вийде з відповідними пропозиціями стосовно змін до бюджету. Наступного пленарного тижня також розглядатимуть і законопроекти на цю тему, запропоновані Президентом і народними депутатами.

Після перерви, хоча й тривали блокади трибуни та електрощитової, парламент перейшов до розгляду питань порядку денного.

Претендент на посаду міністра закордонних справ України Володимир Огризко, відповідаючи на запитання депутатів, назвав головним принципом зовнішньої політики держави «взаємовигоду і рівноправність». У питаннях співпраці з НАТО, за його словами, треба вести мову передусім про захист національних інтересів і посилення тих форм співпраці, які відповідають стратегічним напрямам держави. Російська Федерація також є і залишиться стратегічним партнером України. І хоча професійні здібності претендента на посаду міністра не піддавали сумнівам, за призначення В. Огризка проголосували лише 196 депутатів із фракцій «Наша Україна» та БЮТ. Так само «провалили» і кандидатуру Віктора Короля на посаду голови СБУ (190 голосів «за»). Отож Президент України має подати до парламенту прізвища нових претендентів.

Не знайшла підтримки і пропозиція обрати головою Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму бютівця Андрія Шкіля замість Миколи Томенка, який став заступником Голови Верховної Ради.

Однак депутатам вистачило голосів для утворення парламентської тимчасової спеціальної комісії з опрацювання проектів законів про внесення змін до Конституції України. Головою цієї ТСК обрано Адама Мартинюка.

На знімку: Раїса Богатирьова і Олександр Ткаченко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.