Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України

Ситуація у Верховній Раді України привертає увагу всього українського суспільства, міжнародних спостерігачів. У багатьох демократичних країнах опозиція використовує для утвердження своєї позиції різні методи політичного переконання.

Але немає жодного прикладу, щоб боротьба за права громадян опускалася до звичайного хуліганства. У спробі зробити собі дешеву політичну рекламу група народних депутатів України захопила одне з підсобних приміщень парламенту.

Ми не даватимемо оцінку цьому фактові низької не тільки політичної, а й людської культури. До опозиційної діяльності це не має жодного відношення. Тому що опозиційна діяльність передбачає цивілізований діалог між представниками народу в найвищому законодавчому органі.

Сьогодні в надії потрапити на телеекрани недалекі люди ламають електрощитову, завтра вони можуть почати бити вікна, красти мобільні телефони тощо. Тому найпринциповіші висновки стосовно хуліганів повинен зробити регламентний комітет Верховної Ради і компетентні органи. Фракція Соціалістичної партії України підтримає рішення профільного комітету, навіть якщо йтиметься про позбавлення правопорушників депутатського імунітету.

Важливо звернути увагу всіх українських громадян на те, що чергова спроба зриву сесійного засідання Верховної Ради України має на меті блокування роботи всього державного апарату. Які наміри за цим стоять? Очевидно внести максимальний хаос у життя країни.

Розуміючи, що ефективна робота урядової коаліції у Верховній Раді боляче бє по амбіціях і рейтингах деяких політичних авантюристів, вони намагаються перетворити державну роботу на примітивне шоу.

Хуліганські дії деяких депутатів фракції Блоку Тимошенко зривають прийняття багатьох важливих соціальних і економічних законопроектів, що завдає щодня колосальних збитків нашій економіці.

На словах турбуючись про інтереси народу, насправді ці політики спробували паралізувати роботу всіх державних органів. І ця акція завдасть збитків не тільки урядові й парламенту це удар по доходах, по гаманцю кожного українського громадянина.

Президент України Віктор Ющенко подав до парламенту кандидатури на посади міністра закордонних справ та голови Служби безпеки. Вже три місяці ці найважливіші державні інститути залишаються без керівництва. До чого призводить цей хаос, пояснювати не треба.

Тому ми заявляємо: зірвати роботу Верховної Ради України, зірвати роботу уряду і всієї державної влади не вдасться. Засідання парламенту країни буде продовжено у нормальному режимі. Найкращою відповіддю на політичні провокації буде прискорений розгляд першочергових законопроектів.

22 лютого 2007 року.