На електронну адресу надійшло цікаве повідомлення. Цитую: «14 лютого о 18.00 в магазині «Евросеть» (на вулиці Радянській) поставили розкладачку і підлітки, роздягнувшись догола, займалися сексом. За це їм подарували мобільні телефони. Неподобство бачили перехожі різного віку». Далі йшло обурення свідомого громадянина (чи громадянки).

Зрозуміло, електронною поштою можна одержати все що завгодно. І повідомлення здалося дуже сумнівним. Якщо не сказати, нісенітним. Хоча...

У салоні «Евросеть» дізнаюся, що справді в День Святого Валентина у них проходила святкова акція. Називалася «В постели с «Евросетью». Ага! Виходить, була-таки постіль. Була, підтверджує старший продавець Світлана Позднякова. Розкладачка була, але сексу не було. Проводилися конкурси, вікторини, боді-арт і все таке інше. Дівчина-продавець навіть принесла сценарій дійства, рекомендований головним офісом. Мовляв, міркуйте самі. Все пристойно. Чи пристойно, пропоную визначити читачу.

Те, про що писав анонімний дбайливець за моральність, мало такий вигляд (цитую): «У салонах установлюються розкладачки, застелені постіллю жовтого кольору. У конкурсі беруть участь пари (хлопецьдівчина, чоловікжінка). Завдання учасників акції роздягнутися до нижньої білизни і цілуватися в постелі, не перериваючи поцілунку». Тобто сексу в загальноприйнятому розумінні справді не було. Отут, звичайно, відправник листа погарячкував. Але якщо врахувати, що магазин виходить на вулицю величезними скляними вікнами і дуже добре освітлений, то картинка була дуже цікава.

Було і ще кілька конкурсів. Один цікавий за змістом, другий і за змістом, і за назвою. Перший — «Поцілуй мене в живіт» — передбачав, що юнаки оголюють торси, а дівчата їх у ці частини тіла цілують. У кого з молодих людей більше слідів від губної помади, той і переміг. Другий конкурс називався «Обережно, яйця!». Особливо популярний він на весіллях і дружніх вечірках. Дівчині треба обережно перекотити сире яйце з однієї штанини хлопця в іншу. Загалом, нарегочешся!

До слова, у тім самім сценарії була зазначена обовязкова умова у конкурсах беруть участь лише ті, хто старше 18 років. Акцент істотний. Але, кажуть, паспортів усе-таки ніхто не перевіряв. Усі учасники були явно старше 18. Це в приміщенні. А за його межами, на вулиці? Центральній! Пішохідній! За таким шоу «За склом» могли стежити всі, хто проходив того вечора повз магазин. І набагато молодше 18, і ті, хто набагато старше середнього віку. Мабуть, один з них і написав листа.

Я не ханжа. І навіть намагаюся певною мірою зрозуміти організаторів «В постели с «Евросетью». Свобода норовів, повна відкритість... Плюс конкуренція. Щоб суперничати з величезною кількістю магазинів мобільного звязку, треба бути оригінальним і заманливим для потенційного клієнта. Тут усі засоби підійдуть.

Незрозумілими для мене залишаються кілька речей. По-перше, милі продавці були абсолютно щиро здивовані, що могло не сподобатися моєму автору листа. Мабуть, усе, що приходить як інструкція з центру, не може піддаватися найменшому сумніву. На їхню думку, свято вийшло прикольне. По-друге, навіть цікаво, а як відзначатимемо іноземний День Святого Валентина наступного року? Чим нас здивують? І, зрештою, невже прийшли часи, коли ми готові роздягнутися, не соромлячись, при всіх? За річ! Нехай навіть дорогу і потрібну.

Миколаїв.

Мал. Вадима СИМИНОГИ.