Якщо в житловому будинку залишилася хоча б одна квартира з централізованим опаленням, решта мешканців, які встановили засоби індивідуального обігріву помешкання, можуть забути про лічильники...

Нову «арифметику» в оплаті за природний газ для населення запровадила Національна комісія з регулювання електроенергетики. З першого січня 2007 року набула чинності постанова НКРЕ №1672 «Про роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення». Цим документом встановлено однакові тарифи для двох різних категорій споживачів тих, хто гріється від централізованого опалення, і тих, хто встановив у своїх квартирах індивідуальні засоби їх обігріву. Власники квартир з автономним опаленням у курортному місті Хмільнику на Вінниччині назвали цей документ дискримінаційним. Більше ста з них провели біля міськвиконкому акцію протесту на знак незгоди з діями енергетиків.

Щоб люди не мерзли на холоді, каже міський голова Хмільника Володимир Мельничук, ми запросили їх у приміщення, де під час дискусії зясувалося, що вимоги мітингувальників обгрунтовані.

За словами міського голови, невідповідність окремих пунктів названої вище постанови полягає в тому, що власники квартир з індивідуальним опаленням змушені, згідно з названою вище постановою НКРЕ, як і раніше, платити за газ на загальних підставах. Це парадокс не брати до уваги показники лічильника!

Усе залежить від того, в якому будинку мешкає абонент, повністю чи частково відєднаному від системи централізованого теплопостачання. Якщо в будинку є хоча б одна квартира з централізованим постачанням тепла, всі мешканці такої багатоповерхівки мають платити за блакитне паливо однакову ціну — 686 гривень за одну тисячу кубічних метрів. У будинках, де всі мешканці розпрощалися з центральними батареями, плата за таку ж кількість газу наполовину менша — 315 гривень.

Прийнята постанова захищає інтереси теплопостачальних організацій, каже міський голова Хмільника, і навпаки, зводить нанівець усі старання власників квартир з «автономкою». Не береться до уваги те, що кожен з них уже витратив чималу суму з сімейного бюджету для встановлення індивідуального опалення. Навіть не враховується очевидний факт економії природного газу у таких квартирах. Але найбільше людей обурює те, що їх змушують, як мовиться, заплющувати очі на показання лічильника...

У Хмільнику, за даними міськвиконкому, від централізованого теплопостачання відєднано 60 відсотків квартир у багатоповерхових будинках. Мешканці 22 будинків повністю перевели свої квартири на «автономку». Їх дія згаданої постанови не зачепила. Своє невдоволення висловлюють жителі інших 44 багатоповерхівок, де показник відєднання від централізованої мережі становить від 20 до 90 відсотків.

Учасники акції протесту залишили в міськвиконкомі 14 колективних скарг (їх підписали більш як 500 городян), у яких просять привернути увагу уряду до дискримінаційних дій енергетиків стосовно цієї категорії споживачів природного газу.

На місцевому рівні, уточнює Володимир Мельничук, влада не має права переглядати чи тим паче скасовувати тарифи, встановлені НКРЕ. Тому ми звернулися з листами до глави уряду, керівника НКРЕ, голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики вникнути у проблему. Не може тариф залежати від місця проживання людини. Це нонсенс. Прикро, що чиновники від електроенергетики мають із цього приводу іншу думку, яка підштовхує людей до акцій протесту.

Вінницька область.