70 відсотків території Словянська в зоні підтоплення

Щоб оцінити масштаб проблеми, далеко ходити не довелося. Мешканка вулиці Жовтневої революції Валентина Мальцева запропонувала заглянути в підвал її пятиповерхового будинку в центрі міста. Через двері, що покосилися, на нас вилетіла сила-силенна комарів. Сходи в підвал ховалися за густими клубами пари. Підвал був залитий водою. «Можете уявити, що робиться у квартирах», — сказала Валентина Іванівна.

Не кращу картину довелося побачити і на околиці. Старожили стверджують, що вулиця Фрунзе колись потопала в квітучих садах. Сьогодні ця і сусідня вулиці заросли очеретом. За одноповерховими будинками не городи, а болото. Багато кинутих садиб, господарі котрих вважали за краще перебратися в інше місце.

Я купив тут будинок у 1990-му, і щороку з водою стає дедалі гірше, визнає Сергій Федоров, мешканець вулиці Граничної. Торік наймали трактор за свої гроші. Платили 100 гривень, він перекопував дорогу, щоб вода пішла. Потім, щоправда, місто почало допомагати. Але гадаю, треба їхати звідси.

Навіть у зимовий час у селищі не переводяться комарі любителі стовідсоткової вологості. Житель цієї само вулиці, пенсіонер Іван Бугаков скаржиться на те, що через воду в будинку відволожилися всі стіни: «Будинок мокрий, усе прогнило в хаті. Котел не відключаємо. Я сам качаю воду насосом, а вона знову зявляється. Тут озера раніше були, потім їх заводи засипали, ось і пішла вода до нас».

Підтоплення територій давня і болюча проблема Словянська. А які шляхи її розвязання? Про це ми говорили з міським головою Валентином РИБАЧУКОМ.

Валентине Леонідовичу, а звідки взялася «велика вода» у курортному місті?

На жаль, це «заслуга» людей, точніше, непродуманого промислового освоєння території. Якщо ми подивимося на старі будівлі початку минулого століття, то побачимо, що весь Словянськ був забудований будинками, в яких напівпідвальні приміщення були житловими. А в центрі розташовувалися дуже глибокі підвали для зберігання овочів. Не було ні води, ні вогкості. Унаслідок інтенсивної забудови, що почалася в другій половині минулого століття, коли на місці пустирів з маленькими озерцями будувалися величезні підприємства й багатоповерхові житлові будинки, були перекриті природні дренажі для відведення зливових і підгрунтових вод у річку Торець і озера.

Після повені в 1960-х роках було розроблено схему захисту міста від підтоплення і, зокрема, прийнято рішення прибрати з міста русло Торця. До речі, захисна дамба, побудована в рамках цього проекту уздовж берега Торця, знову-таки порушила природний дренаж, ущільнивши ґрунт. Ці заходи фінансувалися з державного бюджету і були надто енерговитратні, що за часів дешевої електроенергії великою проблемою не було.

Якщо коротко підсумувати сказане, то причини виникнення в місті проблеми підтоплення в активному і непродуманому втручанні в природу, що призвело до серйозного порушення природної дренажної системи. При цьому штучні дренажі не були передбачені в достатньому обсязі. А ті проекти, які були реалізовані за часів Радянського Союзу, зроблені з помилками і є енерговитратними і дорогими.

Мешканці міста стверджують, що проблема підтоплення стає щороку дедалі гострішою. Які заходи необхідні для остаточного розвязання питання, адже півзаходи виявляються неефективними?

Насамперед ми маємо відновити нормальний, природний рух води по новому і старому руслах Торця. І відновити ті дренажні самопливні комплекси, що існували в 1960—70-ті роки і які не потребують капітальних витрат на експлуатацію. Розчистити, привести до ладу всі природні резервуари, тобто підготувати вмістища для зайвої води. Відновити природні дренажні мережі. Прокласти зливову і дощову каналізації.

Чи можна виконати такий обсяг робіт за рахунок міського бюджету?

У Словянську підтоплено 70 відсотків території. І цілком очевидно, що власними силами місто не може справитися з цією проблемою. Як я вже казав, у застійні часи заходи з боротьби з підтопленням фінансувалися державою. Сьогодні ми залишилися з цим лихом сам на сам. Я готовий виходити на найвищі трибуни і доводити необхідність фінансової допомоги місту. Але звертатися в державні структури потрібно з переконливими аргументами серйозною, науково обґрунтованою програмою, проектно-кошторисною документацією.

Чи є така програма?

Її розробка почалася. Серйозні, представницькі наради, що їх я проводив з ученими і різними фахівцями, показали: проблема підтоплення в Словянську така складна і масштабна, що науково-дослідницькі інститути, перш ніж укладати з нами договір, беруть час на вивчення своїх можливостей, визначення меж своєї компетентності. Тому вже початковий етап роботи виявився непростим і тривалим активний пошук організації, яка компетентно дослідила б цю проблему і запропонувала рекомендації, поки не увінчався успіхом. Не кажу вже про те, що вартість лише першого етапу підготовка проектно-кошторисної документації майже півмільйона гривень. Проте вважаю своєю метою остаточне розвязання цієї проблеми й упевнений: ми зможемо її досягти.

Поки місто робить власними силами все, що може: у мікрорайонах, які страждають через підтоплення, постійно тривають роботи з розчищення каналів, упорядкування зливової каналізації, відкачується вода за допомогою насосів. Але слід враховувати, що ці заходи виконуються за рахунок коштів на благоустрій, яких і так комунальному господарству бракує.

На наш погляд, розглядати цю проблему лише як комунальну було б неправильно...

Згоден. Я не поділяю думки фахівців, які стверджують, начебто підтоплення не є екологічною проблемою. Подивилися б вони на залиті водою підвали багатоповерхівок, вологі підїзди і квартири, цілоріч силу-силенну комарів. На те, як у приватному секторі люди у власних дворах і навіть будинках пересуваються по дошках, як плавають у дворах, а потім у річки потрапляють фекалії з підтоплених туалетів і сміття зі стихійних смітників. Хіба це не екологічна проблема? Ми намагаємося пояснювати, доводити, але поки що не бачимо розуміння і підтримки екологів.

Але ж наше місто має славу курорту. Та на Славкурорті сьогодні вода з озера вже залила тротуар. Ми припускаємо просідання ґрунту. Це дуже серйозна проблема. В історії Словянська вже були випадки, коли в цьому районі цілі будівлі ішли під землю. Можу додати, що останніми роками на території міста порушено систему багаторічних спостережень за зміною рівня ґрунтових і підгрунтових вод. Раніше робота цієї служби фінансувалася з держбюджету. І, звичайно, ми вважаємо за необхідне відновити цільове фінансування цієї служби.

Гадаю, для будь-якої людини, навіть критично налаштованої, очевидно: підтоплення проблема занадто серйозна, щоб розраховувати на те, що ми зможемо швидко її позбутися. Однак я не беруся за справу, якщо не впевнений, що зможу її завершити, якщо не уявляю чітко результат. І навіть якщо мені не вистачить часу на посаді міського голови, щоб повністю вирішити цю проблему, я впевнений, що встигну здолати значну частину наміченого шляху і досягти результатів, які будуть відчутні для всіх мешканців Словянська.

Зі свого боку, пропонуємо взяти на контроль «Голосу України» цю важливу для всієї півночі Донецької області проблему і регулярно висвітлювати в газеті, як вона розвязується.

На знімку: міський голова Словянська Валентин Рибачук.

Фото авторів.