У майбутньому реформуванні ЖКГ країни обєднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) надається особливого значення. Вважається, що це дасть змогу вивести багатостраждальну і запущену галузь із глибокої кризи. Водночас мешканці Алчевська заявляють, що сформована в місті система відносин між місцевою владою та ОСББ призводить до знищення такої форми обєднання мешканців. Що ж є причиною такої ситуації?

ОСББ, як відомо, неприбуткова господарська організація. Ця форма обєднання співвласників приміщень у багатоквартирному будинку створюється для спільного утримання й управління комплексом нерухомості. Алчевці мало не перші в області десять років тому почали створювати такі структури. Сьогодні їх у місті одинадцять, що обєднали 7 тисяч мешканців. Досі вважалося, що мешканцям таких будинків дуже пощастило. Лампи горять, двері зачиняються, ліфти працюють, у підїздах і на сходах чисто. Одне слово, господарство утримується в належному порядку. Та головне, що в таких будинках цілком замінена стара система тепло- і водопостачання, поставлено лічильники. А ще зроблено багато чого з того, що ЖЕК обіцяє і про що роками мріє. Належне утримання будинків, що входять до системи ОСББ, стало можливе завдяки тому, що мешканці самі розпоряджаються грішми за квартплату, які акумулюються на рахунку ОСББ. Слід зазначити, що оплата житлоплощі в цих обєднаннях становить 100 відсотків, тому що люди бачать, на які цілі йдуть їхні гроші.

Утримання житлового комплексу в такому порядку багато в чому допомогло мешканцям під час відомої аварії теплосистеми минулої зими. Як стверджують керівники ОСББ, їхні багатоповерхівки не надто постраждали у той період, мешканці не мерзли, як в інших. А все тому, що тут дуже дбайливо відносяться до стану своєї власності. У відповідальний момент керівники ОСББ відключили подачу теплоносія, тому тепло- і водосистема, а також каналізаційна не вийшли з ладу. Щоправда, така дбайливість потім обернулася проти жителів обєднань. Під час відбудовних робіт після аварії всі будинки, що належать ОСББ, навіть не були позначені на карті міста. Їх ніби й не існувало. Таке ставлення, за словами керівників ОСББ, залишилося досі. Звернувшися до міської влади по допомогу, вони завжди одержують у відповідь ту саму відмовку: ви окремі, не наші. Іноді доходить до абсурду. Коли, наприклад, біля підїзду потрібно спиляти старе дерево, що загрожує проломити дах, міські комунальники відмовляються це робити, тому що «...це не наш будинок». Хоча прибудинкова територія, на якій росте нещасне дерево, все ще перебуває в користуванні міста. До речі, відповідно до законодавства України, вона обовязково має бути у віданні ОСББ. Однак це питання дотепер не вирішено. Вочевидь, міській владі не вигідно, щоб мешканці будинків ставали господарями цих ділянок.

Але ж ми такі само платники податків, як і інші городяни, резонно зауважує голова правління ОСББ «Зоря» Галина Чернуха. Коли формується бюджет міста, то враховується все населення, у тому числі й 7 тисяч мешканців ОСББ. Скажімо, заплановано на кожного з нас по 5 копійок віддайте їх нам. По суті, це наші гроші. Але коли ми про це кажемо депутатам Алчевської міськради, вони нехтують нашу думку.

Проблеми тут бувають різні. Наприклад, з ліфтами. На утримання ліфтового господарства уряд виділив Алчевську 5 мільйонів гривень. Передбачається замінити всі підйомні механізми, що вичерпали свій термін. Ліміт експлуатації ліфтів, установлених у будинках ОСББ, також завершується, однак ліфтова служба не обіцяє здійснити заміну підйомників, які досягли 25-літнього віку. Причина та сама: «Ви не наші».

Однак головною проблемою для ОСББ сьогодні стало надання послуг комунальниками. За словами голови правління ОСББ «Мікон» Михайла Козирева, всі послуги, що їх виконують різні комунальні структури ЖЕКів, сьогодні покладено на ОСББ. Обєднання співвласників зобовязують бути виконавцем послуг, а гроші віддавати постачальникам води, тепла та іншого. До того ж механізм таких відносин з постачальниками не відрегульований.

Відповідно до показань водомірів, встановлених у будинках, і лічильників у квартирах ми повинні платити одну суму, розповідає голова правління ОСББ «Союз» Володимир Пляшевич, а Міськводоканал вимагає понад це віддавати щомісяця ще 24 тисячі гривень. Звідки візьмуться такі гроші, якщо люди платять суворо за показанням лічильників? Зрозуміло, що цю вимогу Міськводоканалу ми не виконуємо й, отже, вважається, що ми заборгували понад мільйон гривень. Та сама історія буде і з теплом. У таких умовах ОСББ існувати не може. Уже зявляються нездорові думки про розформування обєднань співвласників.

Керівники ОСББ Алчевська стверджують, що в місті дотепер немає чіткої програми реформування ЖКГ, не визначено виконавців комунальних послуг, а обєднання співвласників «тримають за цапів відбувайлів». Зважаючи на те, що рішень органів місцевого самоврядування немає, наприклад, стосовно визначення «Виконавця», згідно з Правилами визначення виконавця житлово-комунальних послуг у житловому фонді, затвердженими наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства 25.04.2005 р. № 60, деякі керівники структур ЖКГ самостійно визначили «Виконавцем» і колективним «Споживачем» обєднання співвласників багатоквартирних будинків. А це суперечить пунктам 1.3, 1.4 вищезазначених Правил, вважають голови правлінь ОСББ.

Створюючи обєднання співвласників багатоквартирних будинків, пояснюють вони, жителі створювали громадську організацію, діяльність якої полягає у виконанні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників приміщень на володіння і користування спільним майном. За спонукання до зміни прав і обовязків членів ОСББ, закріплених у статутних документах обєднань, ми будемо змушені самоліквідуватися і звернутися по захист до вищої законодавчої і виконавчої влади України.

Луганська область.

Маже 90 відсотків житлового фонду Луганська сьогодні перебуває у приватній власності, водночас міський бюджет виділяє гроші на ремонт і утримання всього житла. Для стимулювання створення ОСББ у місті ініційовано проект, що передбачає виділення засобів для 24 багатоквартирних комунальних будинків, в яких прийнято рішення про створення ОСББ. Крім того, на частковий ремонт інших багатоповерхівок кандидатів у ОСББ із міського бюджету виділено на поточний рік 1 мільйон гривень.