Вечірнє засідання 20 лютого

Після перерви головуючий на засіданні Адам Мартинюк поінформував присутніх про результати домовленостей на погоджувальній раді. Зокрема, щодо законопроекту № 3069, внесеного на заміну проекту закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо встановлення цін\\тарифів на водовідведення, централізоване опалення та водопостачання), якому забракло голосів. А також проектів двох постанов про наслідки моніторингу стану забезпечення і дотримання законодавства та прав громадян при встановленні цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Мотиви, за якими, на переконання фракції БЮТ, це треба зробити, конкретизував спочатку один з авторів законопроекту № 3069 Олександр Турчинов. Пропонувалося, по-перше, перекласти формування державної політики з тарифоутворення у ЖКГ на плечі центрального органу виконавчої влади, але, мовляв, опозиція не проти того, щоб уряд самостійно визначивася, хто нестиме відповідальність за необгрунтовано завищені тарифи. За оцінками Державної інспекції з контролю за цінами, 40 відсотків комунальних тарифів встановлено на око. По-друге, під час погоджувальної ради домовилися, що на житлові субсидії матимуть право сімї, де плата за житлово-комунальні послуги перевищує 15 відсотків сукупного доходу, опозиція не проти. По-третє, підвищення тарифів не може випереджати зростання доходів населення, на що вказує різке скорочення платежів за комунальні послуги після підвищення їхньої вартості і просто здоровий глузд. Зі свого боку Вячеслав Кириленко (фракція «Наша Україна»), аргументуючи потребу у розгляді законопроекту №3069 і постанови «Про подолання негативних наслідків підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги», вказував на багаторазове їх зростання за час керівництва урядом Віктора Януковича. Він запитував: чому нинішній уряд не скасовує рішення своїх попередників, якщо вони його не задовольняють?

Ключовим став виступ віце-премєра Володимира Рибака, на переконання якого, слід розібратися з тими органами місцевої влади, що їх формували представники БЮТ і «Нашої України». А це, за його підрахунками, 18 міст, де чи не найвищі комунальні тарифи.

А тому законопроект № 3069 не включили до порядку денного. Так само не набрали необхідної кількості голосів для включення до порядку денного законопроекти «Про подолання негативних наслідків підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги» і «Про наслідки моніторингу стану забезпечення дотримання законодавства та прав людини при встановленні тарифів на житлово-комунальні послуги». Щоправда, парламентарії прийняли постанову, якою внесли зміни у роботу тимчасової слідчої комісії, яка вивчає забезпеченість природним газом споживачів і обгрунтованість списання боргів ЄЕСУ.