Ранкове засідання 21 лютого

Трибуну парламенту «намертво» оточено кремезними постатями, хоча депутатів вільно пропускають до мікрофона, і навіть представники протилежних політичних таборів усміхаються одне одному: в такій атмосфері вже другий день поспіль тривала робота Верховної Ради. Коаліціянти, здебільшого із фракції Партії регіонів, продовжували блокувати всі підступи до парламентської трибуни, пояснюючи це намаганням не допустити зриву роботи сесії опозицією. Щоб не «здати позиції» в обороні, регіонали чергували в сесійній залі навіть уночі.

Підлила масла у вогонь і традиційна ранкова «розминка» — під час виступів від фракцій Василь Кисельов (фракція Партії регіонів) заявив: те, що відбувається в останні півроку, свідчить, що Президент України є президентом лише частини країни. Депутат звинуватив радників глави держави Тараса Стецьківа і Юрія Луценка в тому, що вони «створюють загони самооборони, готуючи походи на Київ для повалення законної влади», в такий спосіб руйнуючи засади Конституції. І запропонував скоротити видатки на утримання апарату секретаріату Президента.

Олександр Турчинов (БЮТ) звинуватив антикризову коаліцію в тому, що вона відмовилася приймати закон, який забезпечив би захист громадян від «тарифної сваволі уряду».

Вячеслав Кириленко («Наша Україна») наголосив, що небажання правлячої коаліції, а отже, і уряду, прийняти рішення про житлово-комунальні тарифи означає, що всі декларації про намір розвязати цю проблему є лише словами. Фракція вимагала негайно включити до порядку денного законопроекти про внесення змін до держбюджету про збільшення мінімальної зарплати та пенсії, внесені Президентом України як невідкладні. А якщо такої згоди з боку правлячої коаліції не буде, то оголосити перерву і скликати погоджувальну раду.

Олександр Баранівський (СПУ) розкритикував ініціативу конституційного подання народного депутата Миколи Катеринчука щодо 13 неконституційних положень держбюджету-2007 і його антисоціальності. О. Баранівський переконував, що сказане його колегою не відповідає дійсності. Зокрема, за його словами, не відповідають дійсності заяви, мовляв, інваліди війни І групи замість більш як 1000 грн. одноразової допомоги цьогоріч отримають лише 450 грн., адже торік ветерани-інваліди отримували 400 грн. допомоги. Неправдиві, стверджував депутат, і звинувачення у начебто падінні рівня прожиткового мінімуму (торік він був 453 гривні, нині — 492 грн., а з 1 квітня становитиме 501 гривню), стосовно скасування пільгових пенсій для вчених і педагогів.

Петро Цибенко (КПУ) висловив ставлення фракції до заяви опозиції про блокування коаліцією трибуни Верховної Ради. Депутат наголосив, що коаліціянти «не блокують, а деблокують трибуну», надаючи можливість виступити представникам усіх політичних сил у сесійній залі.

Підсумував дискусію головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк. Він визнав, що роботу парламенту ніхто не блокує. А навпаки, подякував тим, хто, за його словами, «допомагає працювати Верховній Раді».

Після перерви розстановка політичних сил навколо трибуни не змінилася. Але перестала працювати електронна система для голосування та реєстрації «Рада».

Як зясувалося зі слів Адама Мартинюка, 15 депутатів із фракції БЮТ захопили парламентську електрощитову. Головуючий нагадав, що Верховна Рада може дати згоду на притягнення депутатів до кримінальної відповідальності, адже приміщення парламенту стратегічний обєкт. Перший заступник Голови Верховної Ради підтвердив, що на погоджувальній раді доручено протягом дня доопрацювати кілька законопроектів про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги і підготувати узагальнений документ, який може бути розглянуто і прийнято в цілому вже в четвер після консультацій з урядом. Що стосується змін до закону про держбюджет, то, за словами А. Мартинюка, після завершення засідання Кабінету Міністрів керівництво Верховної Ради проведе консультації з урядом і поінформує депутатів, коли ці зміни можна буде розглянути в парламенті.

Головуючий оголосив до розгляду законопроекти відповідно до порядку денного, хоча голосування не могло відбуватися через вихід з ладу електронної системи. А. Мартинюк запропонував голосувати руками, що не забороняє Регламент, і доручив апарату Верховної Ради та службі охорони викликати представників прокуратури, щоб зафіксувати порушення народних депутатів і порушити карну справу. Перше питання порядку денного про ратифікацію Протоколу про збереження біорізноманіття та ландшафтів Чорного моря до Конвенції про захист Чорного моря від забруднення головуючий поставив на голосування, керуючись статтею 37 Регламенту Верховної Ради, яка дозволяє голосувати шляхом підняття руки в разі технічних неполадок. У результаті — 429 «за», 1 «проти», 1 «утримався». Та коли запрацює система «Рада», парламент повернеться до голосування цього законопроекту у звичному режимі, пообіцяв А. Мартинюк. Було розглянуто і проголосовано також інші законопроекти порядку денного про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України й урядом Словацької Республіки про економічне, промислове та науково-технічне співробітництво та інші.

На початку засідання депутати привітали з днем народження свого колегу Владислава Лукянова

Уже після закриття пленарного засідання депутати продовжили блокування парламенту регіонали в сесійному залі навколо парламентської трибуни, бютівці біля електрощитової. Як повідомив в інтервю журналістам Олександр Турчинов, фракція БЮТ вирішила тримати «блокаду» доти, доки не буде задоволено їхні вимоги прийнято закони про комунальні тарифи, зарплати і пенсії.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.