Це питання вже не вперше обговорюють чернігівські виробники тканин, готового одягу. На жаль, легка промисловість регіону та держави продовжує здавати свої позиції перед засиллям китайських і турецьких товарів. Здавалося б, при низьких зарплатах, порівняно дешевих проти Заходу енергоресурсах українська продукція мала б усі шанси здобути прихильність споживачів. Однак в Україні міцно зайняв свою нішу зарубіжний крам. До того ж аж ніяк не кращий за наш. Тому обсяги реалізації наших тканин, готового одягу, взуття становлять ледь один відсоток від загальних показників продажу в промисловості! Причини на поверхні недосконалість чинних законодавчих актів, митних правил, які ліберально допускають навалу на ринки міст секонд-хенду, дешевого одягу без сертифікатів відповідності.

Сьогодні вироблену в Україні тканину невигідно купувати вітчизняним фабрикам, зазначила голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості «Укрлегпром» Валентина Ізовіт. Ми порахували, що в одному її метрі податки становлять 24,5 відсотка. Натомість в імпортованому метрі тканини лише 16,5 відсотка. Отже, звичайно, дешевше і вигідніше шити одяг із завезених з-за кордону тканин.

Голова правління ВАТ «Чернігівська швейна фабрика «Елегант» Станіслав Дубінін повідомив, що його підприємству нині бракує 100 швачок. Подібна картина і в інших швейних фірмах. А випускники ПТУ зазвичай ідуть працювати на ринок.

Проти 1990 року обсяги випуску продукції легкої промисловості Чернігівщини у 2006 році становили лише 35,4 відсотка, а питома вага галузі скоротилася до 5,3 відсотка. Мінусує переважна більшість підприємств. Зношення основних засобів наближається до 45 відсотків, інноваційно-інвестиційна діяльність поступово згасає.

Учасники чергового «круглого столу» зазначали, що підприємства легкої промисловості області сьогодні змушені орієнтуватися на зовнішні ринки, де високоякісні вітчизняні швейні та трикотажні вироби мають значний попит. Водночас на внутрішньому ринку переважають нелегально імпортовані низькоякісні та несертифіковані товари, які створюють жорстку конкуренцію вітчизняному виробнику.

Чернігів.

На знімку: президент ЗАТ КСК «Чексіл» Віктор Попов (у центрі): «Через митні неузгодження наше виробництво, бува, простоює тижнями».

Фото автора.