Робота успішного інституту «Київсоюзшляхпроект» під загрозою

Випадки захоплення підприємств в Україні (або, як модно нині говорити, рейдерство) останнім часом стають дедалі частішими та зухвалішими. Дарма що органи державної влади, найвпливовіші вітчизняні підприємці, провідні юристи, засоби масової інформації кожен зі свого боку намагаються попередити це негативне явище та запобігти йому.

Один же випадок змусив зовсім по-іншому поглянути на існуючу проблему українських підприємств.

Йдеться про відомий небуденний, яскравий випадок із захопленням АТЗТ «Київсоюзшляхпроект». Наприкінці минулого року підприємство відчуло на собі атаку, організовану його ж колишніми працівниками.

15 листопада 2006 року «бійці» в камуфляжному одязі, в масках, озброєні кийками, кувалдами, великогабаритними кусачками, вогнепальними пістолетами, газом задушливої дії напали на адміністративний будинок товариства «Київсоюзшляхпроект», що на вулиці Кудрявській, 3/5, у Києві.

«Бійці» зухвало, силою намагалися вигнати з будинку на вулицю всіх працівників інституту. Принесеною арматурою вибивали двері та замки в кабінетах, знищували майно інституту. Невідомо, до чого б призвели ці варварські дії, але незабаром на місце події приїхали працівники міліції Шевченківського РУ ГУ МВС України в місті Києві, які припинили загарбання.

За даним фактом порушено кримінальну справу щодо захоплення державних або громадських будівель чи споруд (ст. 341 Кримінального кодексу України), ведеться слідство.

Невесела історія інституту розпочалася ще в 2000 році, коли почали скуповувати акції інституту з метою заволодіння його будинком по вул. Кудрявській, 3/5. Для того щоб зберегти інститут, акціонери створили ТОВ «Київсоюзшляхпроект» і ТОВ «Шляхмістпроект», передавши свої акції в статутний фонд цих юридичних осіб, чим заблокували скупку акцій проектної установи третіми особами. Нові власники, маючи солідний пакет акцій, ввели своїх представників в правління й наглядову раду підприємства. Одночасно вони запропонували (і були в цьому підтримані колективом), щоб усі роботи велися підприємством відкрито і прозоро.

Але вже в 2004 році шістка невдоволених намагалася через суд визнати збори акціонерів, на яких було обрано нового керівника, такими, щоб відбулися незаконно. Але ця спроба провалилася...

А в 2006 році невдоволений колишній акціонер надіслав до Шевченківського районного суду Києва позовну заяву про перегляд рішення за нововиявленими обставинами про узаконення зборів акціонерів.

Природно, що підприємство відреагувало на таке рішення своїми судовими позовами, але отримують, за словами керівника підприємства, все нові та нові приводи для нових судових справ. У результаті лише гальмували роботу підприємства.

Інститут проектування і будівництва автомобільних доріг і мостів АТЗТ «Київсоюзшляхпроект» — найбільша і практично єдина в країні організація, яка має більш ніж 75-річний досвід проектування всіх видів мостів.

Через війну «Київсоюзшляхпроект» вже зазнав збитків більш ніж 100 тисяч гривень. А між тим, інститут виконує державні, в тому числі і стратегічні замовлення. Керівництво інституту побоюється, що подібні ситуації можуть повторитися і призвести до зриву термінів здачі обєктів. А напади інші судові, моральні, психологічні тривають досі...

Щоб зберегти компанію, провідні спеціалісти інституту більшість свого часу витрачають на боротьбу за права підприємства та за свої власні. А виконанню договірних зобовязань за поточними обєктами, проектуванню та реалізації нових обєктів приділяється менше часу. Нестабільне становище унікальної на пострадянському просторі організації заважає щоденній наполегливій праці колективу з підтримання шляхового й мостового господарства країни (і, зокрема, столиці) у безпечному стані.

За словами директора «Київшляхпроекту» Віктора Черненка, інститут завалений судовими позовами: про порушення прав акціонерів, про нелегітимність зборів, про те, що акції товариства скуповують. Але В. Черненко вважає: насправді всі заявлені проблеми вигадка, і спрямовані вони на дискредитацію його керівництва та на гальмування роботи.

Сумно, але, як відзначають спеціалісти, сьогодні в Україні на ринку злиття та поглинання відсутні чіткі правила гри. Не на користь підприємств працює і відсутність відповідної законодавчої бази, яка могла б зупинити цей правовий нігілізм.

Мал. Вадима СИМИНОГИ.