Ранкове засідання 20 лютого

Тісні лави коаліціянтів, як пояснив депутат від Партії регіонів Олександр Стоян, не дали змоги представникам опозиції блокувати трибуну Голови Верховної Ради. Напередодні цим погрожувала Юлія Тимошенко, невдоволена зусиллями парламентської більшості щодо зниження комунальних тарифів і підняття мінімального рівня заробітної плати та прожиткового мінімуму.

А тому представники опозиції (О. Турчинов, В. Кириленко, Ю. Ключковський та ін.) наполягали на терміновому розгляді законопроекту № 369, який обмежує підняття цін і тарифів на централізоване опалення та водопостачання і жорстко прив’язує його до динаміки реальних доходів населення. Паралельно вони пропонували внести у порядок денний президентський законопроект про поетапне підвищення мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму.

Представники коаліції відповіли потужним залпом заяв. Соціаліст О. Баранівський звинуватив опозицію у подвійних стандартах, нагадавши, що Юлія Тимошенко незаконно списувала сім з половиною мільярдів гривень боргу компанії ЄЕСУ. Його підтримали комуністи І. Бондарчук, В. Матвєєв, М. Кравченко та ін.

Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк нагадав: на погоджувальній раді вирішили, що законопроект опозиції № 369, який стосується змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», буде розглянуто у другій половині дня.

Певну надію на розрядку сесійної напруги вселяв розгляд законопроектів за скороченою процедурою. Прийняті у першому читанні зміни до ст. 72 Закону України «Про судоустрій», які стосувалися оплати праці народних засідателів, зміцнили цю надію. Хоч і викликавши низку суттєвих застережень, пройшов перше читання законопроект про посилення контролю у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки.

Черговий збій у робочому процесі спричинив законопроект стосовно змін до Лісового кодексу України, оскільки їх автор Олександр Ковтуненко мотивував свою відмову доповідати наявністю більш важливого, тарифного законопроекту. Все це дуже нагадувало свого роду рекламну паузу. Зрештою головуючий на засіданні Адам Мартинюк запропонував депутатам зняти законопроект з розгляду. З чим вони й погодилися. Далі народні обранці прийняли у першому читанні низку важливих змін до Цивільного, Господарського Процесуального кодексів України, схвалили в цілому зміни до Закону України «Про виконавче провадження».

Менше пощастило законопроекту про захист прав міноритарних (дрібних) акціонерів. Виявилося, що на організацію і форми такого захисту у авторів законопроекту з опозиції і профільного комітету діаметрально різні погляди. Натомість цілковиту одностайність народні депутати виявили під час розгляду змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення і Кримінального Кодексу України щодо відповідальності за порушення правил радіаційної безпеки. Пропонується посилити відповідальність за злочинне розповсюдження і халатне зберігання радіаційного брухту, на чому наполягали М. Садовий, В. Шибко, В. Бронніков, С. Матвієнков та ін. «Мова про дуже серйозні негативні явища, яким протистоятиме цей закон, — сказав С. Матвієнков. — Адже йдеться про радіаційний брухт, що потрапляє на внутрішні і зовнішні ринки як складова продукції металургійної галузі». Недаремно цей законопроект прийняли в першому читанні і одразу внесли у порядок денний для розгляду у другому читанні наступного пленарного тижня.

На початку ранкового засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк тепло привітав керівника фракції Соціалістичної партії Івана Бокого з 65-річчям.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.