«Шановна редакціє, просимо вас як «четверту владу» висвітлити проблему підтоплення нашого селища. Ми, мешканці селища Жовтневе, раніше безрезультатно зверталися до різних інстанцій. Наші будинки по вулицях Кулагіна, Гастелло, Комуністичній, Шумського, Ногіна вже кілька років затоплюються водами шахти імені Гайового. Вода, фільтруючись у грунт, збирається на поверхні в районі наших будинків і струмком збігає по вулиці Ногіна, через що псується проїжджа частина. Взимку утворюються наледі, і перестають ходити автобуси. Погреби наших будинків затоплені, немає де зберігати продукти. Городи заболочені та перетворюються на солончаки. Дерева вимокають і пропадають. Псуються фундаменти, руйнуються будинки, в будинках постійна сирість. Понад два десятки будинків кинуті господарями, тому що неможливо жити на болоті. Нові люди до нас не поселяються: таке житло нікому не потрібне.

Ми писали до Міністерства надзвичайних ситуацій, тому що не довіряємо місцевому керівництву в розслідуванні цього явища. Ми не віримо, що керівники міста можуть вплинути на директора шахти. Однак і після нашого звернення до МНС шахта нічого не зробила. Переконливо просимо вашої допомоги у визнанні характеру затоплення нашого селища техногенним із усіма наслідками, які звідси випливають.

Зоя ЛЯщенко, Галина СІденко, Любов НаумкІна та інші всього 16 підписів.

Горлівка Донецької обл.»

Головне управління МНС України в Донецькій області на прохання редакції підготувало докладну відповідь на питання, порушені мешканцями селища. Наводимо уривки із відповіді начальника управління Андрія БОНДАРЕНКА.

«З метою встановлення меж підтоплення 25 квітня 2005 року фахівцями Управління МНС у м. Горлівці було проведено огляд колектора системи водовідводу шахтних вод шахти ім. Гайового державного підприємства «Донецька коксова компанія» і території селища Жовтневого, прилеглого до шахти. У результаті огляду було виявлено таке:

Стосовно стану колектора шахти.

1. Старий колектор перебуває у непридатному до експлуатації стані;

2. Новий колектор не добудований;

3. Шахтні води течуть штучним руслом (глибина приблизно 0,3 м, ширина — 0,8—1,0 м) від шахти до робочої ділянки старого колектора. У цьому районі утворилося озерце. Далі вода потрапляє зі старого колектора до нового колектора. Після нового колектора вода штучними руслами тече до ставка-очисника.

Стосовно території селища.

Під час огляду житлових приміщень за адресами вул. Шумського, 44 (Наумкіна Л. В.), вул. Гастелло, 36 (Мединський С. Д.), вул. Комуністична, 58 (Трофимов М. Г.), вул. Ногіна,3 (Сергєєва Л. І.), Ногіна, 7 (Капустинська Г.), Шумського, 39 (Анісімов В. В.), вул. Шумського, 40 (Міхєєва Л. Ф.) було встановлено, що прогреби цілком затоплено водою; стіни і підлога відволожилися. Ґрунт земельних ділянок при приватних будинках просякнутий водою. Для відводу води мешканцями було прорито штучні русла.

Із розмови встановлено, що за даними адресами підтоплення спостерігається вже 10—15 років. Але, якщо раніше характер підтоплення був сезонним (восени під час дощів і навесні під час танення снігу), то протягом останніх двох років вода спостерігається постійно.

Загалом у зоні підтоплення розташовано 173 будинки приватної забудови, у яких проживає 295 мешканців, а також загальноосвітня школа № 59.

22.02.2006 на засіданні міської комісії з питань техногенної екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (протокол №7) під час розгляду питання про заходи щодо рішення проблеми підтоплення селища Жовтневе комісією було відзначено, що проблема підтоплення селища Жовтневого є складової загальної проблеми підтоплення по місту.

Для ліквідації проблеми було вирішено:

1. ДВАТ «Шахта ім. Гайового» протягом 2006 відновити колектор перепуску шахтних вод.

2. Управлінню економіки, промислової політики та інвестицій міської ради до 01.04.2006:

підготувати звернення до міністра вугільної промисловості України стосовно проведення необхідних гідрогеологічних досліджень наслідків гірських виробок і закриття шахт у місті;

підготувати звернення до обласної держадміністрації стосовно можливості фінансування гідрогеологічних досліджень для проектування і будівництва дренажної системи селища Жовтневого;

зробити запит до ДОКП «Донецькводпроект» стосовно одержання від нього пропозиції щодо рішення проблеми з підтоплення селища;

відпрацювати питання стосовно включення проблеми підтоплення території міста до відповідної обласної програми.

Щодо п. 1 зазначеного рішення ДВАТ «Шахта ім. Гайового» роботи не продовжила.

Щодо п. 2 виконкомом міської ради було ініційовано розгляд цієї проблеми на обласному і державному рівні:

12 вересня 2006 р. відбулася службова нарада під головуванням заступника голови Донецької облдержадміністрації за участі провідних управлінь, організацій, підприємств і установ, у тому числі й науково-дослідних, де було розглянуто проблеми підтоплення територій міст області (у т. ч. м. Горлівки), через гірські виробки і внаслідок закриття шахт.

3 жовтня 2006 р. за матеріалами облдержадміністрації стосовно критичного стану житлових масивів унаслідок гірських виробок була проведена технічна нарада Міністерства вугільної промисловості України. Було визначено виконавців пошукових робіт, генпідрядників, джерело фінансування і заходи стосовно включення Комплексного плану захисту міст Донецької області (у т. ч. м. Горлівка) до проекту бюджету держави на 2007 рік у вигляді окремої бюджетної програми».

Отже, поки що шахтарське селище живе в очікуванні бюджетних грошей. Єдине, чим можуть зараз втішатися потопаючі, це відносно теплою зимою, а отже, тимчасовою відсутністю крижаних наростів на дорогах. Як повідомив заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Юрій ХІВРИЧ, уперше за пять років існування державної програми ліквідації підтоплення грунтовими водами області виділено 5,6 мільйона гривень. Ці гроші будуть надані Донецьку і Маріуполю, оскільки, за словами заступника голови облдержадміністрації, «в цих містах проблема підтоплення найактуальніша».

Що стосується виділення коштів для ліквідації наслідків діяльності вугільних підприємств, то вони були передбачені державною програмою «Вугілля України». Як зазначив у коментарі «Голосу України» заступник голови обласної державної адміністрації Олександр ХОХОТВА, на 2007 рік гроші на ці цілі в державному бюджеті не закладено. «Ми поставили таке питання, і Міністерство фінансів відповіло, що готове розглянути, якщо буде скоригована програма «Вугілля України». Зокрема, для проведення проектно-пошукових робіт у Білозерську і Горлівці, де дуже складна ситуація із підтопленням, ми просили 3,8 мільйона гривень», — зазначив заступник керівника області.

Звернення до донецького корпункту «Голосу України» зі Словянська, Горлівки та інших куточків області свідчать, що від грунтових вод потерпають чимало населених пунктів. Болючу для багатьох мешканців області тему ми обовязково продовжимо в наступних номерах газети.

Донецька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

P.S. Коли матеріал готувався до друку, до донецького корпункту «Голосу України» зателефонували стурбовані мешканці селища Жовтневого. «З кожним днем дедалі гірше, сказала одна з авторів колективного листа Любов Наумкіна. Вода тече, автобуси перестають ходити. Шахта імені Гайового нічого не робить. Половина мешканців уже залишили свої будинки. Схоже, про нас усі забули і влада, і журналісти...»