Учорашнє засідання Верховної Ради мало розпочатися зі скандалу: представники БЮТ і «Нашої України» заявили, що опозиція блокуватиме трибуну, якщо депутати позачергово не розглянуть зміни до держбюджету-2007 у частині збільшення соціальних виплат, а також повторно — проект закону, який обмежуватиме можливе підвищення тарифів на ЖКП.

Люди таки не бажають вчитися на чужих помилках, а вперто набивають гулі й синці на власних. Приміром, суспільства східноєвропейських країн пройшли цей шлях, тож відомо, чого не треба робити у цій галузі, щоб не було гірше. Те, що пропонує українська опозиція, звабливе для виборців, які, звісно, не хочуть платити за комунальні послуги більше. Але ж і очевидно, що ця пропозиція нагадує потяг, котрий мчить до провалля: машиніст хоче загальмувати, але кочегар не дає це зробити та ще й підкидає вугілля у топку...

У якій ще країні парламент встановлює чи обмежує ціни на комунальні послуги (перелік можна продовжувати)? Адже зазвичай законодавчий орган ухвалює закони, на підставі яких підприємства, котрі забезпечують споживачів послугами, і визначають тарифи. Для таких встановлюється граничний рівень рентабельності та витрат на забезпечення його життєдіяльності.

У нас чомусь усе шкереберть. Тарифи на ЖКП — справа комун. Що не означає, ніби їх можна встановлювати, як кажуть, від «стелі»: захотілося київському Черновецькому та іншим черновецьким «на місцях» збільшити їх більш як утричі — платіть споживачі! Але хто і в яких регіонах України пояснив, чому та на якій підставі? Не може бути таємницею те, що має стосунок до кожного громадянина, як і кожен має знати всі складові вартості послуг. У нас — вінегрет з цінами на ЖКП: одні «експерти» запевняють, що в 40% перевірених комунальних підприємствах тарифи завищені. Деякі політики — народні «благодійники» твердять, що вартість послуг узагалі не повинна зростати. Натомість представники влади запевнюють, що підвищення навіть утричі — не межа. Але жодна (!) зі сторін не зробила «розкладки», що й почім у ЖКГ. То на якій підставі тарифи підвищують чи зменшують?

Чомусь українські керманичі, крім того що дозволяють собі ігнорувати закони ринку, ще й ніяк не позбудуться начальницького синдрому часів соціалізму: зібрав прем’єр нафтотрейдерів чи інших постачальників чого завгодно — «домовилися», інший високопосадовець грюкнув кулаком по столу — зростання цін на хліб зупинилося. Заблокували депутати трибуну парламенту — тарифи на ЖКП зменшаться? А як щодо економічних важелів? Чи наші депутати-економісти цього не вміють?

Тим часом нас ощасливили ще однією новиною: Президент Віктор Ющенко пропонує парламенту затвердити з 1 травня мінімальну зарплату 420 грн., а рівень прожиткового мінімуму з 1 жовтня — не менш як 409 грн. Він вважає, що це буде «реальна відповідь на різке зростання комунальних тарифів і подорожчання споживчого кошика».

Ох, відповідь «не різка», але аж надто реальна... Втім, прем’єр Віктор Янукович поспішив запевнити, що нині наше економічне зростання таке високе, що він не сумнівається у можливості ощасливлення малозабезпечених за підсумками першого кварталу. Але ж про високі результати «п’яного», за словами глави уряду, місяця січня, коли навіть далеко не всі статистичні дані підготовлені, ще зарано говорити. Як і про підсумки першого кварталу. Нині грошей у бюджеті на ці витрати немає. Та, незважаючи на це, всі галасують: «Давай!». Такі війни ведуть політики за нашу, виборців, любов? А може, не треба нас дурити?