У Донецьку відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, в якому взяли участь керівники низки міністерств та відомств, областей східного регіону, науковці, представники бізнесу. Після спільного обговорення економічного становища чотирьох областей, що небезпідставно вважаються основою вітчизняної економіки, голова комітету Володимир Заплатинський запропонував таку оцінку: роботу в цьому напрямі у Донецькій, Дніпропетровській та Луганській областях вважати задовільною. А ось економічний розвиток на Харківщині визнано неефективним і недостатнім.

Під час виїзного засідання відбувся також конструктивний обмін думками про діяльність на території України вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку. Попри протилежні погляди, учасники наради зійшлися в головному: рішення «помаранчевого» уряду про припинення діяльності ВЕЗ було незаконним і необгрунтованим. А оскільки ВЕЗ і ТПР є своєрідним «інструментом розвитку економіки» в усьому світі, надалі вирішено використовувати цей позитивний досвід інших країн. Тим паче, що нинішній Кабмін демонструє зовсім інший підхід до вільних економічних зон. Як засвідчив міністр економіки України Володимир Макуха, триває підготовка законопроекту «Про загальні засади створення і функціонування ВЕЗ та ТПР», що має нарешті визначити чіткі «правила гри» в ході їх майбутньої діяльності.

За словами В. Заплатинського, парламентський комітет зробить свою доповідь про доцільність діяльності ВЕЗ та ТПР 21 червня. Отже, час для внесення зауважень та пропозицій ще є. Під час виїзного засідання в Донецьку його учасники відвідали декілька місцевих підприємств, де реалізовують інвестиційні проекти на територіях пріоритетного розвитку. І побачене на шахті імені Засядька, металургійному заводі «Істіл» та на заводі холодильників «Норд» переконало, що така практика, справді, є досить ефективною і в неї велике майбутнє.

Донецьк.