Міський голова Чернівців Микола Федорук направив звернення до Надзвичайного та Повноважного Посла Російської Федерації Віктора Чорномирдіна з проханням посприяти у передачі історичного документа — грамоти з першою письмовою згадкою про місто — міській громаді Чернівців до 600-річного ювілею.

Микола Федорук вважає, що це буде знаком міцної дружби та взаєморозуміння між народами та державами і відповідатиме традиціям міжнаціональної толерантності, яка завжди була характерна для чернівчан, у тому числі стосовно росіян-мешканців міста. Міський голова переконаний, що такий крок російської сторони гідно поцінують як в Україні, так і за кордоном, де нині проживають тисячі колишніх буковинців.

У грудні під час робочої поїздки до Чернівецької області Прем’єр-міністр України Віктор Янукович дав доручення МЗС України посприяти Чернівцям, які наступного року святкуватимуть 600-річний ювілей, повернути цей унікальний документ, котрий нині зберігається у Державному історичному музеї Росії. Це грамота молдавського князя Олександра Доброго, датована 8 жовтня 1408 року, в якій згадується місто над Прутом.

Чернівці.