Без сумніву, чи не найактивніші з-поміж нардепів-чернігівців у Верховній Раді — Олег Ляшко та Іван Куровський

Ще з минулого року депутати Верховної Ради України від БЮТ Олег ЛЯшко та Іван Куровський кілька разів зверталися до голови Державної служби автомобільних доріг України Володимира Демішкана, щоб він, складаючи плани робіт Укравтодору на 2007 рік, врахував і їхні пропозиції щодо найнагальніших ділянок з ремонту в Чернігівській області.

До офіційного звернення припасували додаток на трьох аркушах паперу з дрібним шрифтом. Окрім того, чи не щодень звіряли перелік найпроблемнішого з головою Чернігівської облдержадміністрації Миколою Лавриком. Таке узгодження стратегії на регіональному рівні з професійним обстоюванням її названими депутатами в столичних кабінетах призвели до бажаного результату. Хоча б з тим-таки ремонтом автодоріг. Якщо торік у регіоні на них було витрачено лише 14 мільйонів гривень державної субвенції, то на нинішній за наполяганням депутатів Укравтодор додатково до плану передбачив ще 21 мільйон.

Узагалі треба зауважити, що за безпосередньої участі і неспокою тих-таки Куровського та Ляшка обсяги державних субвенцій на соціально-економічний розвиток Чернігівщини нинішнього року значно вагоміші, аніж рік тому. І те стосується всіх напрямів — від реконструкції сільських будинків культури, ремонту дитячих садків, дільничних лікарень до серйозних капіталовкладень у газифікацію регіону, особливо сільських населених пунктів.

Дехто з недоброзичливців, а надто з-поміж тих, хто не звик чи не здатен працювати сам, але добре навчений до плетива інтриг, почали закидати депутатам, що вони буцім ревно піклуються лише за «свої» райони області. Мовляв, справді, Ляшко не перетворився на парламентського бюрократа, від його пристрасті стає почасти непереливки самому главі парламенту, що без сумніву обертається в позитиви для його депутатського іміджу. Але весь той матеріальний вислід від його діяльності у столиці, бачте, має одних і тих само адресатів та «улюбленців», серед яких неодмінно — Прилуки, Борзна, Бахмач, Талалаївка чи Срібне.

Та ось переді мною розграфований розподіл обсягів субвенцій по районах Чернігівщини. Тут і видатки на інвестиційні проекти, і на оснащення багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води та теплової енергії, реконструкцію теплових мереж та інше. Кошти розподілені приблизно однаково між усіма 22 районами області. І нема жодних привілеїв щодо так званих близьких виборців чи то Ляшка, чи то Куровського. Бо ці двоє депутатів працюють винятково на регіон та Україну, а не на якісь вибрані їх частини.

Без сумніву, чи не найактивніші з-поміж нардепів-чернігівців у Верховній Раді, і Олег Ляшко, і Іван Куровський не проминають жодної слушної нагоди, аби віч-на-віч і якнайчастіше зустрічатися саме з тими людьми, котрі їх делегували минулого березня у вищий законодавчий орган країни. До цих людей у них, природно, особливе ставлення, до них вони особливо й прислухаються. Не все з прохань та побажань вдається швидко залагодити, однак уже те, що сотні людей не залишаються не почутими — і втішає, і обнадіює.

Нещодавно на адресу Олега Ляшка надійшов лист від Миколи Дейкуна, начальника Чернігівського обласного управління охорони здоров’я, де він уклінно дякує нардепові за «реальну турботу і піклування про здоров’я мешканців області». «Матеріально-технічне забезпечення, — пише він, — Борзнянської ЦРЛ та Талалаївської ЦРЛ апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених значно підвищить рівень надання медичної допомоги сільському населенню у віддалених районах області, які за рахунок лише місцевого бюджету не спроможні були б це зробити».

Розповідаючи далі про стан справ та найболючіші їхні проблеми, начальник управління насамкінець скаржиться на високий ступінь зносу обладнання чи не в усіх лікувальних установах краю. До листа він додає список з того найнеобхіднішого, чого вкрай потребують лікарі. А в тому спискові — флюорограф, рентген- та наркозно-дихальний апарати, апарат для УЗД, гастрофіброскоп. І лікувальні заклади в тому спискові перелічено не лише з тих районів, котрі закріплені за Ляшком чи Куровським, там чи не всі райлікарні області.

На відкритті третьої сесії Верховної Ради Олег Ляшко та Іван Куровський підійшли до міністра охорони здоров’я України Юрія Поляченка. Після короткої розмови на тому спискові чернігівських медичних потреб міністр написав позитивну резолюцію й одразу передав її своїм помічникам для виконання.

А днями народним депутатам потелефонував міський голова з Ніжина. Там щовесни через проблеми з аварійною каналізаційною системою по самі вуха підтоплює ледь не півміста. На її ремонт необхідно близько двох мільйонів гривень. Зрозуміло, що в міському бюджеті таких коштів немає, тож голова просив Ляшка й Куровського допомогти йому влаштувати аудієнцію у профільного віце-прем’єр-міністра України Володимира Рибака. То ті не тільки допомогли, а й разом з міським головою переконали високого урядовця виділити для потреб Ніжина необхідні кошти. Без перебільшення: якби всі депутати так працювали, то половина проблем країни вже давно була б вирішена.