Минулими вихідними в особистих справах довелося проїхати на авто одеською трасою до Білої Церкви і трохи далі до Сквири. На жодній із АЗС не знайшов АІ-95 за ціною 3,65 гривні. Пам’ятаєте, саме такий рівень вартості бензину цієї популярної марки було зафіксовано у відомому меморандумі між Кабміном і учасниками ринку нафтопродуктів. Натомість на табло «привітно посміхались» цифри 3,70—3,80 гривні за літр АІ-95.

Як стало відомо у четвер із заяви представників великих нафтових компаній, у березні—квітні вони мають намір ще на 20—30 відсотків підвищити ціну на нафтопродукти. Вони вважають, що уряд не дотримав свого слова. Усі преференції, які мали вступити у дію, наштовхнулись на жорсткий супротив з боку окремих міністерств і відомств. Невже права рука не відає, що творить ліва? Не хочеться вірити, що згаданим меморандумом уряд загнав себе в пастку. Все-таки підвищення ціни на горючку на третину відчутно вдарить по кишені споживача.

Так, як це зробили тарифи. Вже і Генпрокуратура встановила, що факти необгрунтованого завищення тарифів на житлово-комунальні послуги зафіксовано майже у кожному регіоні країни. Деякі приклади порушення чинного законодавства тягнуть на відкриття кримінальних справ. До речі, минулого тижня депутати Черкаської міськради проголосували за зменшення діючих тарифів у 1,5 разу. Вони проголосували і за проведення відкритих аукціонів як єдино можливого чесного способу розподілу землі та комунальної власності.

А от Київська міськдержадміністрація, в особі першого заступника голови А. Голубченка, вважає, що рішення Господарського суду Києва від 13 лютого про скасування нових тарифів на компослуги не набуло чинності, оскільки не вийшов строк подання апеляції. Такий собі юридичний пінг-понг.

У зв’язку з обранням нового Туркменбаші минулого тижня українці переймалися і «газовими сценаріями» для себе. Аналітики не виключають і «песимістичний сценарій». Коли Росія, заручившись підтримкою нового керівництва Туркменістану, підвищить ціну «газового коктейлю» із «ринкового» свого газу за 230 доларів за тисячу кубометрів і більш дешевого туркменського. Саме така блакитна суміш надходить сьогодні в Україну. Навіть «братській» Білорусі Росія постійно підвищує ціну на газ. Тож, імовірно, що вже наприкінці цього року ми отримуватимемо газ за ринковою вартістю — якнайменше 230 доларів за тисячу кубів. Хоча наші керманичі так не вважають. До кінця року вони гарантують нинішню вартість газу — 130 доларів. Дехто навіть проговорився про цифру 50 доларів. Немає на них Герберта Уельса...

Закінчується другий місяць року, а в уряді майже не згадують про наміри вже в перші місяці 2007-го застовпити місце у СОТ. Там називають іншу дату — друге півріччя. Скоріш за все, сильні макросвіту хочуть синхронізувати вступ до СОТ Росії та України. А привід знайшовся. Ліцензування, квотування Кабміном експорту-імпорту зерна. Бар’єри на шляху лібералізації імпортування м’яса тощо. Ми начебто спеціально даємо привід. До речі, свого часу і Тайвань «притримували», доки до СОТ не вступив Китай.

І насамкінець про приємне. За результатами декларування доходів 2006 року очікується, що кількість мільйонерів у Дніпропетровській області перевалить за 100 осіб. А ще три роки тому їх було 34. Багатіємо.

Мал. Василя ФЛЬОРКА.