Столична публіка розпещена змаганнями найвищого рівня

Міні-футбол. Протягом тижня в Черкасах, на базі Інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, відбувався VІІ чемпіонат України серед вищих навчальних закладів. Організатор Всеукраїнська футбольна асоціація студентів (ВФАС) за підтримки комітету з фізичного виховання та спорту МОН України. Інформаційний спонсор турніру — «Голос України».

16 лютого. Матч за сьомевосьме місця. Харківський економічний університет Черкаський національний університет. 7:4. За пяте-шосте. Національний університет харчових технологій (Київ) Національний педагогічний університет (Київ). 0:3 (неявка команди НУХТ). За третє-четверте. Національний технічний університет України (Київ) Черкаський інститут пожежної безпеки. 1:4.

Фінальний матч, у якому зустрілися команди Сумського державного університету (ректор Анатолій Васильєв) і Дніпропетровської державної фінансової академії (ректор Наталя Рєдіна), був бойовий і по-справжньому кубковий. Основний час нікому не дав переваги — 2:2. Довелося бити пенальті. Вправнішими виявилися студенти із Сум — 6:5, котрі й стали чемпіонами. Але і дніпропетровці заслуговують на високу похвалу. До речі, Дніпропетровськ приймав три із шести попередніх чемпіонатів. І організація тоді була відмінною.

Тепер черга сумчан, усміхаючись, каже перший віце-президент ВФАС, заслужений тренер України Олег Первушкін. Там чудова база.

А який був рівень змагань у Черкасах?

Доволі високий. Відзначу фіналістів. Обидві команди виступають у вищій національній лізі з футзалу. У чемпіонаті тепер пауза. Отож ці колективи мали змогу найсильнішими складами прибути до Черкас.

Вдало зіграв і продемонстрував високий клас також бронзовий призер, колектив черкаських студентів-пожежників. Проте дивного тут мало, бо в цьому навчальному закладі спорт справді у великій пошані. Керівництво інституту на чолі з ректором, генерал-майором внутрішньої служби Миколою Шкарабурою по-державному ставиться до питання фізичного здоровя молодого покоління. Тому ми довірили черкащанам прийняти чемпіонат. І дуже раді, що вчинили саме так.

До нашої розмови приєднався віце-президент Студентської футбольної ліги України (СФЛУ) Олег Лащук.

Кілька попередніх чемпіонатів відбувалися в Києві. Там, безперечно, є всі умови для цього. Але матчі відбуваються в напівпорожніх залах. Столична публіка, даруйте, розпещена змаганнями найвищого рівня національного і міжнародного. Інша картина спостерігається, коли турніри проходять у регіонах. Це зазвичай величезний інтерес до події, заповнені трибуни. Як оце було в Черкасах. Отже, гадаю, що і надалі віддаватимемо перевагу регіонам...

На знімку: матчі в Черкасах відбувалися в переповнених залах.

Фото Сергія ФЕДОРОВА.