19 лютого 1992 року Верховна Рада ухвалила постанову «Про Державний герб України»

Уперше в новітній історії нашої країни «Золотий Тризуб на синьому тлі» було затверджено малим Державним гербом України. Згідно з Конституцією як «знак Княжої держави Володимира Великого» він є складовим елементом майбутнього великого Державного герба. Сьогодні тризуб увійшов у життя українського суспільства і посів у ньому важливе місце, однак і досі відсутнє офіційне трактування його значення як історичного символу.

Уперше в новітній історії нашої країни золотий тризуб на синьому тлі було затверджено малим Державним гербом України. Згідно з Конституцією як «знак княжої держави Володимира Великого» він є складовим елементом майбутнього великого Державного герба. Сьогодні тризуб увійшов у життя українського суспільства і посів у ньому важливе місце, однак і досі відсутнє офіційне трактування його значення як історичного символу.

Автори виставки — лауреат Державної премії України, заслужений працівник науки і техніки Олександр Бєлов та доктор історичних наук, професор Георгій Шаповалов. Вони запропонували модерну концепцію духовного та історичного змісту українського тризуба. Виставка доводить: високе духовне значення цього символу виникло у прадавніх цивілізаціях Середземномор’я і пов’язане з обожнюванням творця життя — сонця (хрест) та предмета, який рятував життя мореходам (якір). Відвідувачі мають змогу наочно переконатися в тому, що сучасний герб України походить від прадавнього поєднання язичницького та християнського символів — хреста та якоря, котрі уособлюють віру та надію на спасіння. Експонати свідчать, що традиції використання тризуба як герба Київської Русі простежуються протягом багатьох століть в українській геральдиці і народній символіці. Тризуб використовувався і під час перебування українських земель у складі Великого Князівства Литовського та Речі Посполитої, і в добу Козаччини, і в періоди колонізації українських територій Австрією та Росією, і на різних етапах новітньої історії України.

На виставці представлено 46 кольорових та чорно-білих фотографій унікальних старожитностей і раритетів з Національного музею історії України, Національного заповідника «Хортиця», Запорізького обласного краєзнавчого музею, Нікопольського краєзнавчого музею та багатьох рідкісних видань.

Запорізька область.

17 травня 2000 року на будинку Верховної Ради України встановлено національну символіку.