У четвер, 22 лютого, Верховна Рада планує розглянути питання про затвердження кандидатур Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ та Віктора Короля — на посаду голови СБУ. Про це повідомив на вчорашній погоджувальній раді лідерів фракцій парламенту та голів комітетів Перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Він закликав керівників фракцій зустрітися із претендентами, а керівників профільних комітетів попросив визначитися щодо цих кандидатур.

«Треба дати відповідь Президенту на його подання», — зазначив Адам Мартинюк, бо, нагадав, наступний пленарний тиждень розпочнеться 12 березня.

Загалом протягом тижня Верховна Рада планує розглянути близько 80 законопроектів.

Сьогодні парламентарії заслухають звіт ТСК з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями діючого законодавства на енергетичному ринку України, а також звіт ТСК з питань перевірки фактів корупційних дій, зловживань службовим становищем з боку окремих посадових осіб МВС, викладених у статті «Інша міліція», опублікованій у газеті «2000» 8 вересня 2006 року.

За скороченою процедурою народні обранці планують розглянути зміни до Лісового кодексу України (стосовно посилення водоохоронних та грунтозахисних функцій), зміни до статті 18 закону «Про оцінку земель», а в повторному першому читанні зміни до закону «Про оренду державного та комунального майна» та «Про концесії» (щодо об’єктів водо-, теплопостачання та водовідведення).

У середу парламентарії розглянуть низку документів, що потребують ратифікації. В тому числі і угоду між Європейським союзом і Україною про визначення загальної схеми участі нашої країни в операціях ЄС із врегулювання криз. Крім того, у порядку денному —зміни до деяких законодавчих актів (щодо вдосконалення законодавства стосовно протидії насильству в сім’ї), зміни до статті 26 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо встановлення обмежень місць розміщення гральних закладів) та до деяких інших законів (щодо повернення в Україну культурних цінностей).

У четвер слухатимуть кадрові питання: призначення членів Вищої ради юстиції. Окрім того, розглянуть проект постанови про утворення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з опрацювання проектів законів України про внесення змін до Конституції. Не виключено, що цього дня народні обранці проголосують за постанову про утворення спільної парламентсько-урядової комісії з інтеграції України до Європейського союзу, оберуть суддів і за скороченою процедурою розглянуть зміни до законів «Про електроенергетику» та «Про альтернативні джерела енергії» (щодо встановлення спеціальних тарифів на електричну та теплову енергію — «зелені» тарифи) і зміни до Закону «Про житлово-комунальні послуги» (щодо формування та затвердження цін/тарифів).

Попередній звіт тимчасової спеціальної комісії для вивчення питань аналізу стану додержання Конституції та законів України у нормотворчій та правозастосовчій діяльності державних органів, посадових осіб, інших суб’єктів владних повноважень запланований на п’ятницю. Цього дня депутати обговорять і законопроект про дооцінку об’єктів права державної власності України, відчужених з порушенням інтересів українського суспільства.

На знімку: на передньому плані — Тетяна Бахтеєва, Володимир Стретович.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.