Питання, що обговорювались у Луганську на виїзному засіданні Консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування та регіонального розвитку при Голові Верховної Ради України, давно визріли і не терплять зволікання. В цьому Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк ще раз переконався на зустрічі з представниками органів самоврядування, яка передувала засіданню консультативно-дорадчої ради.

Присутні на нараді керівники місцевих рад різного рівня говорили про необхідність вирішення проблем самоврядування на регіональному рівні. Зокрема, розмова торкалась удосконалення бюджетного законодавства в частині забезпечення самодостатності територій у рамках єдиної державної політики та законодавства стосовно земельних відносин.

Адам Мартинюк підтримав промовців і висловився за необхідність внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів, інших законодавчих актів, спрямованих на розширення матеріальної основи функціонування органів місцевого самоврядування. Він також наголосив на підвищенні ролі місцевих рад і в цьому контексті запропонував розробити і прийняти кодекс про місцеве самоврядування, забезпечивши його дієвість.

Центральне місце займало обговорення пропозицій регіонів про вдосконалення бюджетного законодавства в тій частині, де йдеться про самодостатність територій. Зокрема, з огляду на економічну доцільність впровадження бюджету розвитку у складі місцевого бюджету, а також щорічно зростаючу кількість місцевих програм і проектів соціально-економічного та інвестиційного розвитку територій і водночас відсутність необхідних коштів на такі цілі, пропонувалося розширення доходних джерел бюджету розвитку. «Влада без грошей влада без прав» — наголошували учасники засідання.

Голова Комісії Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Віктор Тихонов висловився за створення моделі організації самоврядування на регіональному рівні, що випливає з Європейської хартії міського самоврядування.

Йшлося також про суперечності, що стосуються демократичних змін у країні та організації публічної влади, передбаченої і закріпленої Конституцією України. Про це, зокрема, говорив голова Луганської облради Валерій Голенко.

На знімку (зліва направо): голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Віктор Тихонов, голова Луганської облради Валерій Голенко, Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.