Шановні співвітчизники!

Під час війни в Афганістані я, офіцер Радянської Армії, кровю і здоровям заслужив низку бойових нагород. Тоді ордени давали за виконання бойових завдань. Приймав ці нагороди з легким серцем, і ніхто з моїх підлеглих не міг мені дорікнути у несправедливості володіння ними. Ордени тільки додавали громадянину, котрий виконав обовязок перед Батьківщиною, пошани й авторитету.

Проте сьогодні, коли Президент України Віктор Ющенко ухвалив рішення нагородити мене однією з вищих президентських нагород орденом князя Ярослава Мудрого, я вимушений відмовитися від цієї регалії.

Упевнений, що в наші дні ми, державні діячі, політики, не маємо права нагороджувати один одного орденами. Рівень життя наших громадян, становище ветеранів війни і інвалідів зараз не такі, щоб ми могли собі дозволити спочивати на лаврах. Чи може дивитися з чистою совістю політик, увінчаний нагородами, в очі своїм виборцям? Не про нагородження повинна думати наша влада. Ми, політики, свій обовязок перед Батьківщиною ще не виконали.

У 2005 році за рішенням Президента влада скасувала Комітет у справах ветеранів-інтернаціоналістів. Але життя ветеранів війни це ніяк не поліпшило, навпаки вирішення багатьох проблем тільки загострилося. Якби я прийняв орден, значить, погодився б зі всіма, на мій погляд, несправедливими рішеннями влади у сфері роботи з воїнами-інтернаціоналістами. Така нагорода не додасть мені пошани з боку товаришів по зброї. Маю честь.