Цього тижня народні обранці працювали у комітетах і округах. А тому, здавалося, сенсацій очікувати не доведеться. Однак не так сталося, як гадалося.
Спершу виступ Володимира Путіна на Мюнхенській конференції вразив світову спільноту, яка порівняла промову російського Президента з «фултонівськими тезами» Вінстона Черчілля, і заговорили про нову «холодну війну». Зрештою не даватимемо поки що остаточних оцінок тому, що відбулося у Мюнхені і що відбуватиметься згодом. Лише з однієї причини.
Схоже, закінчилося перемир’я і в нашій країні між інститутами влади. Спершу Прем’єр-міністр Віктор Янукович натякнув своїм опонентам на те, що таки «весна переможе», але не так, як декому хотілося. А через день у Донецьку повідомив: більшість членів коаліції не підтримує кандидатури Володимира Огризка і Віктора Короля на посади міністра закордонних справ і голови Служби безпеки України.
Паралельно заступник міністра юстиції Олена Лукаш повідомила, що уряд оскаржить десять відсотків указів глави держави у судах. Особливо ті, які стосуються призначень голів районних державних адміністрацій. І раптом з’ясувалося, що інтереси глави держави у таких випадках представляє Міністерство юстиції. Цікавий парадокс українських політико-правових реалій, чи не так?
Впала у вічі й ще одна заява прем’єра. Про те, що за підсумками першого кварталу не переглядатиметься розмір мінімальної зарплати. Бо, мовляв, економіка ще не вийшла з кризи, в яку загнали... Ну, ви знаєте хто. Нагадаю, що Віктор Ющенко підписав державний бюджет на нинішній рік після того, як Верховна Рада прийняла постанову про перегляд цього показника саме за підсумками першого кварталу. З другого боку, як бути із заявами Першого віце-прем’єр-міністра Миколи Азарова? Адже пан Азаров рапортував наприкінці минулого тижня про небачені досягнення вітчизняної економіки. За його словами, темпи зростання промислового виробництва у січні перевищили 15 відсотків, перевиконано і план надходжень до державної казни.
Водночас Держкомстат підтвердив слова першого віце-прем’єра цифрою зростання валового внутрішнього продукту. Ріст ВВП у січні становив понад 9 відсотків.
Не залишилася в боргу і президентська сторона. Як повідомив начальник юридичного управління секретаріату глави держави Ігор Пукшин, Президент може звернутися до Конституційного Суду за роз’ясненням: чи може він відправляти уряд у відставку?
Одне слово, кожен наступний день нам віщує сюрпризи. Особливо, коли кожна із сторін конфлікту прагне будь-що перетягти ковдру владних повноважень на себе.