Україна й Організація з безпеки і співробітництва в Європі тісно співпрацюють у розвязанні так званих «заморожених» конфліктів. Хотілося б, щоб спільна місія увінчалася успіхом. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк на зустрічі з президентом ПА ОБСЄ Гораном Леннмаркером. Сторони обговорили можливі шляхи розвязання «заморожених» конфліктів за участю впливових міжнародних організацій. А Г. Леннмаркер високо оцінив внесок України в розвязання Придністровського конфлікту.

«Ми задоволені наявним рівнем співпраці між Верховною Радою України й ПА ОБСЄ і констатуємо: ми спільно працюємо над розвязанням цілої низки проблем», — зазначив він і додав, що програма співпраці України з ОБСЄ у 2006 році охоплювала понад 30 напрямів.

Перший заступник Голови Верховної Ради висловив вдячність за роботу місії ОБСЄ під час парламентських виборів в Україні у 2006 році і запевнив, що Україна готова й надалі до активної співпраці з ОБСЄ у цій сфері. Він звернувся з проханням збільшити допомогу ОБСЄ в реалізації програми мінімізації наслідків ситуації зі складами в Новобогданівці, а також у реалізації програми утилізації ракетного палива типу «Меланж». Величезна кількість такого палива, сказав він, є поблизу Дніпропетровська.

А. Мартинюк від імені України висловив вдячність за підтримку проведення в Києві 16-ї сесії ПА ОБСЄ і високо оцінив роботу місії цієї організації в нашій країні.

Президент України Віктор Ющенко, сказав А. Мартинюк, дав згоду бути активним учасником сесії ПА ОБСЄ. Крім того, парламент має намір запросити до участі в роботі сесії Премєр-міністра Віктора Януковича.

«Ми абсолютно впевнені: ця подія пройде на найвищому рівні», — зазначив Г. Леннмаркер. Він наголосив, що проведення сесії в нашій країні дуже важлива подія, яка підкреслює важливу роль, яку відіграє Україна на Європейському континенті.