Премію імені Олександра Гіталова вручили на Кіровоградщині кращим аграріям області. Цьогорічними лауреатами стали Олександр Ністур із фермерського господарства «Високобайрацьке» Кіровоградського району, який пропрацював механізатором 52 роки (в номінації «Кращий механізатор») та Людмила Чирко — керівник агроформування «Вись» Новоархангельського району (в номінації «Кращий керівник агроформування»).

Скульптури «Степовий орел», дипломи, нагрудні знаки та грошові премії вручив лауреатам голова обласної ради Олександр Чорноіваненко. Таким заходом у селі Комишувате Новоукраїнського району кіровоградські хлібороби відзначають щорічно день народження славетного механізатора і керівника, новатора сільського господарства. Цього року — його 99-ліття. Тож і говорили про те, що наступний, сторічний, ювілей має ознаменуватися відповідними заходами належного місцевого та загальнодержавного рівня. А земляки — хлібороби, депутати, трудові колективи — виступають з ініціативою, щоб до сторіччя з дня народження видатного хлібороба статус премії його імені було піднято до всеукраїнського рівня. Адже увага й повага до життя і трудової та громадської діяльності знаного в країні та за її межами хлібороба і державного діяча не зменшилися і сьогодні. Олександр Гіталов продовжує залишатися взірцем безкомпромісної і самовідданої праці простого трудівника і державного діяча, який мав би служити прикладом багатьом сучасникам.

Наступні слова, повторювані, мабуть, тисячі разів, не стають менш актуальними та викликають не менше захоплення, ніж 30—40 років тому, коли Олександр Васильович Гіталов ще топтав, а правильніше — любив, плекав і обробляв, рідну землю. Двічі Герой Соціалістичної Праці, лауреат Державної премії СРСР, депутат Верховної Ради СРСР семи скликань(!), нагороджений двома орденами Леніна, Жовтневої Революції, Трудового Червоного Прапора та Дружби народів, дев’ятьма медалями, член Президії Верховної Ради СРСР, член ЦК Компартії України, лауреат Премії імені Ярослава Галана, член Радянського комітету захисту миру все життя прожив в рідному Комишуватому, в звичайній селянській хаті.

Очолювана ним тракторна бригада була ініціатором Всесоюзного змагання за комплексну механізацію в рільництві, школою передового досвіду та колективним наставником для молодих механізаторів із усього СРСР. У Всесоюзній школі передового досвіду, організованій бригадою, пройшло навчання понад 10 тисяч механізаторів...

Свого часу проблема повільного зростання врожайності зернових культур хвилювала Гіталова чи не найбільше. Він обирав найкращі сорти, заклав дослідне поле. Їздив на Кубу, до Франції, Бельгії, Чехословаччини, Болгарії, навіть — до Америки для обміну досвідом. Як з’ясувалося, американці самі були вражені досвідом «радянського інженера».

Нині всі комишуватці, а найперші серед них — керівники місцевого господарства Василь і Петро Крамари, сільський голова Микола Дащук, бережуть славу Олександра Васильовича Гіталова, всіма силами сприяючи тому, щоб не лише в назві агроформування, а й у справах і душах людських зберігалась пам’ять про нього.

Цікавий факт: Олександр Гіталов помер за три місяці до розпаювання земель, тож, пропрацювавши все життя на землі, ні він, ні його нащадки так і не стали її власниками.

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко запропонував розглянути на сесії сільської ради питання щодо виділення нащадкам Олександра Гіталова паю.

Беззаперечним є той факт, що Гіталов — це ціла епоха переведення сільського господарства на індустріальні рейки. Він був ініціатором комплексної механізації сільськогосподарського виробництва — вирощування врожаю без затрат ручної праці. А турбота про людей — вирішальний чинник усіх досягнень.

Фото автора.

ФАКТ

Минулого року область зібрала найкращий за всі роки існування врожай — 3 мільйони 800 тисяч тонн зернових. Так працюють хлібороби в гіталовському краї, вшановуючи своєю працею славетного земляка.

Довідково

Обласна премія ім. О. В. Гіталова заснована Кіровоградською обласною радою для нагородження кращих працівників агропромислової галузі в квітні 2005 року.

Директор ТОВ «АПК імені О. В. Гіталова» Петро Крамар (другий ліворуч) зі спеціалістами середньої ланки місцевого господарства та ТОВ «Авангард» у Музеї трудової слави О. В. Гіталова.

Премію ім. О. В. Гіталова отримує Олександр Ністур.

Така техніка механізаторам часів Олександра Гіталова навіть не снилася, але сам новатор і пропагандист інновацій в сільськогосподарському виробництві напевне про неї мріяв, — зазначають у розмові біля найсучасніших її зразків генеральний директор ТОВ «Авангард» Новоархангельського району Василь Крамар і голова обласної ради Олександр Чорноіваненко (праворуч).