По таке розяснення глава держави Віктор Ющенко може звернутися до Конституційного Cуду. Про це повідомив заступник глави секретаріату Президента Ігор Пукшин. Відповідне подання, за його словами, вже готується.

«Хоча ця норма в Конституції не розкрита, я вважаю, що у Президента є право звернутися до Конституційного Суду по розяснення, точніше, по отримання офіційного тлумачення цієї норми чи є право у Президента відправляти уряд у відставку», — зазначив І. Пукшин. Оскільки Кабінет Міністрів, наголосив він, згідно з Основним Законом, відповідальний не лише перед парламентом, а й перед Президентом.

Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк заявив, що Основним Законом не передбачено право глави держави розпускати Кабінет Міністрів. «У Конституції не записано таке право за Президентом, сказав А. Мартинюк. Не можна питати у Конституційного Суду того, чого немає в Конституції». Однак, додав Перший заступник Голови Верховної Ради, глава держави може звернутися до Конституційного Суду з будь-яким питанням, яке вважає за потрібне.

Нагадаємо, у недавно прийнятому законі про Кабмін дострокове припинення повноважень уряду передбачено в таких випадках: 1) відставка Кабміну у звязку з прийняттям Верховної Радою резолюції недовіри Кабінету Міністрів України; 2) відставка Премєр-міністра за поданою ним заявою; 3) припинення повноважень глави уряду у звязку з неможливістю виконання ним повноважень за станом здоровя; 4) смерть Премєр-міністра.