Футбол. Кубок УЄФА. Перші матчі 1/16 фіналу. 14 лютого.

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Нансі» (Франція). Голи: Фортюне, 81, Срна, 84.

«Шахтар»: Шуст, Срна, Чигринський, Кучер, Шевчук (Гай, 65), Тимощук, Фернандіньйо, Матузалем, Жадсон, Бєлік (Воробей, 73), Маріка. Тренер Мірча Луческу.

«Нансі»: Грегоріні, Шретьєн, Дякате, Пігриньє, Бянкалані (Соже, 46), Беренге, Луїс, Дюшмен (Геванон, 88), Кюрбело, Хаджі, Фортюне. Тренер Пабло Корреа.

Попереджено: Тимощука, 40, Фернандіньйо, 59, Кучера, 77, Срну, 83, Дюшмена, 49, Кюрбело, 75. Вилучено Тимощука (90+2, друге попередження).

Арбітр Атанассіос Бріакос (Греція).

Донецьк. РСК «Олімпійський». 3 градуси. 25 000 глядачів.

Перед зустріччю я поцікавився у тренера гостей, яку тактику планує він застосувати проти «Шахтаря». Пояснивши, що торік на такій само стадії цього турніру інший французький клуб «Лілль» у Донецьку окопався у своєму карному майданчику і продемонстрував антифутбол. Чи, бува, і «Нансі» не збирається утнути щось подібне?

Молодий наставник гостей (йому 39 років), уругваєць Корреа перепитав мене:

А який результат принесла та зустріч?

Нульову нічию.

У такому разі, можливо, і ми завтра зіграємо так само. А якщо серйозно, то ми добре усвідомлюємо, з ким граємо. Прекрасно знаємо рівень «Шахтаря» — команди, котра звикла виступати в матчах Ліги чемпіонів і Кубка УЄФА. Незважаючи на це, хочеться, щоб мої підопічні чинили господарям гідний опір, грали на рівних. Не виступили в ролі хлопчиків для биття. І щоб матч-відповідь не перетворився на формальність.

Як показав хід поєдинку, Пабло Корреа виявився не базікою. Його команда намагалася не засиджуватися в тилах. Подбавши про оборону, гості дозволяли собі пресингувати й доволі гостро контратакувати. Продемонстрували відмінні командні дії, високу функціональну готовність і збалансованість. Робили точні передачі. Нарешті грали чіпко й швидко.

У «Шахтаря», котрий не має такої ігрової практики, як «Нансі», попервах не все клеїлося. Однак поступово він заволодів ініціативою і двічі (на 24-й і 25-й хвилинах) міг вийти вперед. В обох випадках «засвітився» Маріка. Спочатку він пробив метрів з пятнадцяти виручив воротар. А в другому епізоді не влучив у порожні ворота. На останній хвилині тайму знову Маріка з вигідної позиції пробив поряд з боковою стійкою.

Одразу після перерви черговий шанс отримали донеччани. Однак Бєлік влучив у поперечину (53-та хвилина). «Шахтар» атакував, створював моменти. Та, на жаль, не реалізовував їх. Маріка не влучив уже вкотре зблизька, бючи головою (76). А час спливав.

Потім сталося те, чого ми дуже побоювалися. Гості провели швидку контратаку, і Фортюне помилок Маріки не повторив. Він холоднокровно і влучно пробив низом у дальній кут — 0:1.

До честі футболістів «Шахтаря», вони не збилися на навалу, не здалися. Ініціативу на себе взяв Даріо Срна, обіграв оборонця гостей і ударом лівою вразив ворота — 1:1.

На останніх хвилинах «Шахтар» великими силами пішов уперед, щоб вирвати перемогу. Однак бажаного не досяг. І тут сталася неприємна подія червону картку отримав Анатолій Тимощук, тож матч у Нансі він пропускає. Результат у Донецьку поставив перед «Шахтарем» дуже складне завдання. Проте не варто ховати себе передчасно...

До речі, Пабло Корреа, хоча й був задоволений рахунком і грою підопічних, сказав, що все вирішиться на їхньому стадіоні. «Ми були готові до важкого матчу. «Шахтар» для нас авторитетний суперник. У першому таймі ми добре оборонялися і дозволяли собі контрдії. Але, якщо щиро, то нам дуже пощастило, бо суперник мав багато нагод забити».

Мірча Луческу:

Матч був бойовий і по-справжньому кубковий. Як я і казав, ми зійшлися з чудово організованою командою. Та й за таких умов мали безліч моментів, щоб забити. Справедливим був би результат 2:0 на нашу користь. Але, як відомо, не забиваєш ти це робить суперник. Наш Маріка мав низку шансів, а досвідчений Фортюне один і скористався ним. Невдало тут зіграв Чигринський, котрий тридцять метрів переслідував нападника гостей і не зміг його зупинити. Слава Богу, що ми викрутилися із цієї складної ситуації і врятували матч.

Якби все починати спочатку, то які кадрові зміни зробили б?

Не поставив би Шевчука, котрий зіграв невдало. Шкода, що не змогли вийти на поле Брандау і Рац. Утім, попереду матч у відповідь. Постараємося підготуватися до нього якнайкраще. Гадаю, що «Нансі» вдома гратиме відкритіше...

На знімку: фрагмент зустрічі «Шахтаря» і «Нансі».

Фото автора.

Решта матчів цього дня закінчилися з такими результатами: ЦСКА (Росія) — «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа). 0:0. «Байєр» (Німеччина) — «Блекберн» (Англія). 3:2. «Бордо» (Франція) — «Осасуна» (Іспанія). 0:0. «Хапоель» (Ізраїль, Тель-Авів) — «Рейнджерс». 2:1. «Ліворно» (Італія) — «Еспаньйол» (Іспанія). 1:2. «Вердер» (Німеччина) — «Аякс» (Нідерланди). 3:0. АЄК (Греція) ПСЖ (Франція). 0:2. «Бенфіка» (Португалія) — «Динамо» (Румунія). 1:0. «Фенербахче» (Туреччина) АЗ (Нідерланди). 3:3.