Таку можливість буде надано під час засідання Ради з питань співробітництва Україна—ЄС. Про це повідомила журналістам у Брюсселі директор Державного департаменту з питань адаптації законодавства Міністерства юстиції України Олена Зеркаль.

За словами О. Зеркаль, нині завершується узгодження перекладу угоди на українську мову — останнє засідання експертів відбулося вчора. Представник Мін’юсту також висловила думку, що проблеми можуть виникнути тільки на стадії ратифікації угоди парламентом, оскільки в Україні є деяке «нерозуміння питань щодо реадмісії».

«Ми чуємо, що спочатку потрібно створити умови для прийому нелегальних мігрантів, а потім ратифікувати, але й сьогодні на засіданні європейська сторона зазначала, що в них є фонд із 22 млн. євро на будівництво відповідних центрів утримання нелегальних мігрантів та їхнє повернення до країн походження», — сказала О. Зеркаль.

Угода про реадмісію встановлює чіткі критерії, коли і як повертати людей, котрі незаконно проживають на території країн-членів ЄС та України. Ці зобов’язання стосуються як громадян України і країн-членів ЄС, так і осіб без громадянства. Положення угоди про реадмісію громадян третіх країн та осіб без громадянства набирають чинності через два роки перехідного періоду. Спеціальна прискорена процедура повернення передбачена для громадян, затриманих у прикордонних областях.