Голова Житомирської облдержадміністрації Сидір Кізін (на знімку ліворуч) зустрівся з матерями і дружинами військовослужбовців, які нині боронять східні рубежі України.

Жінки вкрай стурбовані тим, що їхні близькі, захищаючи кордони, не мають достатньо бронежилетів, касок, погано озброєні. Вони пропонували надати військовим 95-ї аеромобільної бригади статус учасників бойових дій. Жінки також переконували: виконувати антитерористичні операції мають відповідні спецпідрозділи, а не мобілізовані, оскільки серед них багато людей не мають достатньої підготовки. Одна справа — воювати проти чужої армії, зовсім інша — проти терористів.

У ході зустрічі матері та дружини житомирських вояків звернулися до очільника області з проханням сприяти проведенню їх зустрічі з народними депутатами у Києві. Сидір Кізін пообіцяв надати два автобуси для поїздки й організувати зустріч з народними депутатами. Він повідомив також, що на схід України вирушив другий батальйон Нацгвардії, повністю сформований із добровольців. За рахунок таких об’єднань будуть поступово замінювати військовослужбовців.

Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ. 

КОМЕНТАР ЮРИСТА

 6 травня цього року парламент прийняв зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Згідно з цими змінами учасниками бойових дій з наданням усіх передбачених законом пільг визнаються: військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу і військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь в антитерористичній операції.

20 травня в. о. Президента України Олександр Турчинов підписав цей закон, 21 травня він набрав чинності. Утім, Кабінет Міністрів ще повинен визначити чіткий перелік осіб, які брали участь в антитерористичній операції.

Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ.