Сьогодні, 16 лютого 2007 року, свій 70-річний ювілей святкує видатний державний діяч, юрист, прокурор та наш шановний вчитель Михайло Олексійович Потебенько.

В історії прокуратури незалежної держави не дуже багато людей, які уособлюють собою цілі етапи її розвитку та становлення. Далеко не кожного з колишніх генеральних прокурорів України вважають своїм учителем та вихователем переважна більшість прокурорів, які сьогодні працюють на провідних керівних посадах і в Генеральній прокуратурі України, і в більшості прокуратур областей та обласних центрів держави. Але саме таким є Михайло Олексійович Потебенько.

Професійна доля прокурора Потебенька сповнена важкої невтомної праці та постійного професійного вдосконалення. Розпочавши свій професійний шлях влітку 1960 року в органах прокуратури Херсонської області як слідчий прокуратури району, Михайло Олексійович Потебенько разом з професійним досвідом та майстерністю невпинно здобував беззаперечний авторитет та повагу у професійному середовищі. Саме його працелюбність та безкомпромісність до порушників законів і прав громадян стали підставою для його призначення влітку 1978 року прокурором Херсонської області, а трохи згодом у 1983 році заступником, затим першим заступником прокурора УРСР.

У подальшому доля та люди двічі, в 1990 та 1998 роках, довіряли Михайлові Потебеньку кермо Генеральної прокуратури України, призначаючи його на найвищу в органах прокуратури посаду Генерального прокурора України. Напевне, не треба докладно пояснювати, яких надзусиль, принциповості та небайдужості потребувала в ті роки посада Генерального прокурора України. Мабуть, лише сам Михайло Олексійович знає про те, чого було варте стрімке, але гармонійне перетворення прокуратури колишньої радянської республіки на прокуратуру незалежної демократичної України. Якою ціною вдалося зберегти прокуратуру як найавторитетніший і найдієвіший правозахисний інститут та остудити гарячі голови окремих «реформаторів», які прагнули перетворити її на бюро підтримання державного обвинувачення при судах.

Окремо потрібно сказати і про те, що саме завдяки Михайлові Олексійовичу та його однодумцям органам прокуратури вдалося зберегти свій найцінніший капітал справжніх професіоналів, прокурорів та слідчих. Навіть у найтяжчі роки, коли заробітна плата прокурорів була мізерною і не забезпечувала найелементарніших потреб, в ті роки, коли від хронічного безгрошівя та побутових проблем подеколи не витримували навіть родини, люди не переставали вірити у свого Генерального прокурора і продовжували служити закону. І Михайло Олексійович виправдав нашу довіру. Дякуючи неабиякою мірою йому особисто, сьогодні в органах прокуратури достойна заробітна плата, слідчо-прокурорських працівників забезпечують житлом, вони мають належне пенсійне забезпечення.

Особисті заслуги Михайла Олексійовича, дякувати Богу, не залишаються не віддяченими. Окрім найвищого класного чину державний радник юстиції України, цілої низки державних нагород та почесних звань, лише сухий перелік яких може зайняти чималу газетну публікацію, особливе місце займає обрання його двічі до складу найвищого законодавчого органу держави Верховної Ради України. Але й під час роботи в парламенті Михайло Олексійович не лишався байдужим до органів прокуратури України, їх сьогодення та майбутнього. Проект нового закону України «Про прокуратуру», що нині перебуває на розгляді парламенту, народжений зокрема і завдяки величезному досвіду народного депутата Потебенька. Усі наступні генеральні прокурори України завжди мали добру підмогу та міцне плече радника Генерального прокурора України, а саме цю посаду до сьогодні обіймає невтомний, не за роками діяльний та завжди молодий Михайло Олексійович Потебенько.

Українська асоціація прокурорів по праву пишається тим, що в її лавах перебуває Почесний член Михайло Олексійович Потебенько. Від щирого серця пятитисячний колектив Української асоціації прокурорів вітає вельмишановного Михайла Олексійовича зі славним ювілеєм і зичить йому багатирського здоровя, родинного тепла, невичерпного оптимізму та довгих років життя, плідної діяльності на благо народу України.