Терористи на сході України вже нападають не тільки на військових чи прихильників єдності держави, а й на іноземних бізнесменів. Так, на блокпосту самопроголошеної Донецької народної республіки захопили і катували громадянина Туреччини Мустафу Колеоглу.

Мешканець міста Хатай прибув в Україну на вантажівці «Мерседес» за дорученням своїх наймачів для закупівлі деревини. Він винайняв тимчасове помешкання у Скадовську і вже звідти рушив на Донеччину забрати партію товару. Але місця призначення пан Колеоглу так і не дістався. На блокпосту під Краматорськом його зупинили автоматники із георгіївськими стрічками, відібрали мобільний телефон, усі документи і платіжні картки. Потім полоненого відвезли до якогось підвалу, що слугував тимчасовою в’язницею. Тут його катували чотири дні поспіль, вимагаючи повідомити ПІН-коди банківських карток, з яких турок мав переказати гроші на рахунок продавців деревини.

«Іноземець тримався, скільки міг. Його працедавці, стривожені відсутністю вантажу, запідозрили, що скоїлося лихо, і заблокували усі карткові рахунки. Вимагачі так прагнули отримати гроші, що навіть вдалися до хитрощів. Вони зателефонували до Скадовська і намагались дізнатися коди доступу у квартирної господарки чоловіка. Остання й повідомила в міліцію про дивний дзвінок», — розповіла кореспонденту «Голосу України» співробітник сектору зв’язків з громадськістю УМВС Херсонщини Ірина Атаманенко.

У результаті кати з георгіївськими стрічками задовольнилися тим, що злили з баків «Мерседеса» тонну пального та привласнили шість тисяч гривень, які полонений мав при собі на дорожні витрати. Повернули йому й машину. Знайомі бізнесмена на Донеччині дали трохи грошей, аби він міг якнайшвидше залишити зону активності терористів.

Діставшись Скадовська, Мустафа Колеоглу звернувся до лікарні, де виявилося, що злочинці зламали чоловікові ребро і перетворили грудну клітку на суцільний синець. Громадянин Туреччини був такий наляканий вимушеним знайомством із «полум’яними борцями за незалежність Донбасу», що навіть не звернувся до міліції. За нього це зробили лікарі Скадовської ЦРБ. Слідчим та оперативникам пацієнт розповів про все, що з ним сталося. Однак побоюючись помсти терористів, він збирається якомога швидше залишити Україну.