Одна з основних проблем агропромислового комплексу полягає не тільки у виробництві, а й у збуті сільгосппродукції. На цьому наголосив голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Михайло ГЛАДІЙ.

Ситуація, що склалася з реалізацією продукції АПК, розглядалася під час «круглого столу»: «Оптові ринки сільгосппродукції: проблеми та шляхи їх вирішення», який пройшов у Верховній Раді. Нині на ринку часто домінують численні посередницькі структури й діють непрозорі схеми збуту сільгосппродукції. А відсутність структур оптової торгівлі створює передумови для великих цінових коливань, зумовлює додаткові витрати для виробників, переробників і споживачів такої продукції.

За словами генерального директора львівського гуртового ринку «Шувар» Романа Федишина, створення оптових ринків виведе селян із дворів, перетворить їх на оперативних гравців.

Парламентом вже підготовлено відповідний законопроект. Для організаторів таких ринків народні депутати пропонують окреслити умови надання землі та звільнити їх від податків на прибуток на 3-5 років. Створення системи ринків із розрахунку хоча б одного на область дасть змогу вивести 20 — 30 відсотків сільськогосподарської продукції, вирощеної дрібними та середніми господарствами, з тіньового на прозорий ринок. Забезпечить відкриті торги між виробниками і їхніми споживачами і формування справедливих для обох сторін цін. Водночас звучали аргументи, що пропонований законопроект — антиринковий, бо передбачає пільги окремим суб’єктам.