Пропозиція продовольчих товарів у червні суттєво зросте, що в поєднанні з низькою купівельною спроможністю споживачів і очікуваним зміцненням курсу гривні «працюватиме» на зниження споживчих цін. Однак весняне подорожчання бензину, електроенергії, газу і зерна, а також посилений попит на продукти харчування на сході країни унеможливлять дефляційне літо на продовольчому ринку.

Бензин залишиться у цінах травня (тут і надалі лише про середні ціни), літр дизпалива подорожчає на 0,3—0,5 гривні.

Весняне зростання цін на бензин зупинить низький попит на нього, а подорожчання дизпалива зумовлять його попередні закупівлі за підвищеним курсом і акцизами. Пропозиція і надалі відповідатиме попиту через пристойну диверсифікацію ринку і низьку питому вагу російських нафтопродуктів у загальному імпорті.

Борошно пшеничне вищого ґатунку залишиться у цінах травня, кілограм борошна першого ґатунку подорожчає на 0,5—1 гривню.

Я вважаю, що головними подразниками зростання цін на борошно у квітні-травні були курсові коливання на валютному ринку, від яких опосередковано залежить його собівартість. А в червні на роздрібні ціни впливатимуть інші чинники — низька купівельна спроможність споживачів і зміна в структурі споживання.

Хлібдодасть у цінах 1,5—2 відсотки.

За прийнятної пропозиції і посиленої боротьби з тіньовим сектором на ринок хліба впливатиме лише вартість електроенергії і загальний рівень інфляції.

Крупи — залишаться у цінах травня.

Є передумови для зниження цін на крупи, але вони стосуються динаміки споживання, а не торгівлі.

Овочі здешевіють на 3—5 відсотків, фрукти — залишаться у цінах травня.

Результат забезпечать поява у продажу продукції, вирощеної у відкритому ґрунті, а також стабілізація валютного курсу.

Оліязалишиться у цінах травня.

Задовільна пропозиція перекриває попит на готову продукцію, а висока ліквідність дає змогу добре заробляти і виробникам, і її реалізаторам. Проте на Донеччині й Луганщині пропозиція не встигатиме за попитом, що вже спостерігалося у травні.

Цукор подорожчання кілограма на 4—5 гривень.

На мій погляд, червневе подорожчання зумовить зростання сезонного попиту на цукор — сировину для консервації овочевої продукції. Пожвавлення попиту обмежать дорогі ягоди і фрукти та додаткова інтервенція цукру з Аграрного фонду.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 3—5 гривень, яловичини — на 4—8 гривень, курятина залишиться у цінах травня.

Алкогольподорожчання на 5—7 відсотків.

Результат зумовлять, з одного боку, наслідки девальвації гривні, що потягло за собою подорожчання імпортної продукції, з другого — високі ціни на спирт і мінімальні — на горілку.

Лікиподорожчання на 3—5 відсотків.

Боротьба з тероризмом у східних регіонах відновила пожвавлений попит на лікарські засоби й, зокрема, фармакологічну продукцію. Це підсилює загальну тенденцію до спекулятивного подорожчання, першопричиною якого стало послаблення гривні проти долара і євро.

Комунальні послуги подорожчають на 3—5 відсотків.

Квартирна плата зросте через подорожчання електроенергії. На суттєвіше подорожчання варто очікувати в липні, коли зростуть тарифи на теплову енергію і гаряче водопостачання.

Транспортні послуги подорожчають на 5—10 відсотків.

Початок відпускного періоду і туристичного сезону збільшить пасажирські перевезення на залізничному і авіатранспорті, які підвищать тарифи на обслуговування. Частково зросте і плата за проїзд у комунальному транспорті.

Туристичні послуги подорожчають на 20—25 відсотків.

Початок курортного сезону продемонструє високі ціни туроператорів (у гривні), відсутність попиту на кримські й підвищений попит на курорти середземноморських та екзотичних країн, з яким Україна має безвізовий режим.

Офіційний курс  11,15—11,20 грн./$.

Зміцненню гривні сприятиме нормалізація криміногенної ситуації у східних регіонах країни, поступове відновлення банківського і казначейського обслуговування.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
На відміну від негативної динаміки промисловості, агровиробництво за чотири місяці цього року (без урахування тимчасово окупованої території Криму) зросло на 5 відсотків. Сільгосппідприємства додали 9,3 відсотка, населення — 1,4. До цього варто додати продукцію, яка  формуватиме пропозицію через обмеження на продовольчому ринку півострова.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
Зовнішньоторговельний баланс стає нарешті економічно вмотивований — експорт перевищує імпорт. А це вірні прикмети, з одного боку, посиленого пресу на тіньовий сектор економіки, з другого — послаблення об’єктивних передумов для виробників підвищувати відпускні ціни. Треба сподіватися, це лише початок процесу оздоровлення, кульмінацією якого стане боротьба з інфляцією і курсовою нестабільністю на валютному ринку.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
Россільгоспнагляд відтермінував до 1 липня заборону завозити українську молочну продукцію у Крим. Показово, кримська влада розписалася у неспроможності забезпечити мешканцям анексованого півострова продовольчу безпеку. Вантажообіг по суті зупинила недосконала логістика. Незручність автомобільного маршруту поромною переправою з Новоросійська у Феодосію ускладнює і надміру сповільнює доставку продовольства. За оцінками спостерігачів, відсутність альтернативних логістичних рішень уже дала змогу українським молокопереробним підприємствам закріпитися на ринку Криму.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
За умов, коли до 40 комерційних банків не мають змоги здійснювати своєчасні платежі, роботу потужних постачальників валютної виручки блокують терористи, очікувати на швидку стабілізацію курсу гривні не варто. Водночас уже в червні ми побачимо перші ознаки її зміцнення, зумовлені післявиборною розрядкою ситуації в Донецькій та Луганській областях і низкою регулятивних перемін, які необхідні для одержання другого траншу кредиту МВФ.